Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Március 06. 11:19, kedd | Helyi önkormányzati

Tatabánya Mindenkit hazavár

Tatabánya Mindenkit hazavár

A mai nap sajtótájékoztatót tartott Schmidt Csaba Polgármester a \\\"Tatabánya Hazavár\\\" című program közvélemény-kutatás eredményéről.

Tatabánya mindenkit hazavár

Az önkormányzat a tatabányaiak támogatásával mindent megtesz azért, hogy olyan lehetőségeket, támogatási formákat biztosítson a fiatalság számára, melyek lehetővé teszik elhelyezkedésüket a településen, és hozzájárulnak önálló életük megkezdéséhez – fogalmazott Schmidt Csaba a „Tatabánya Hazavár” konzultációs közvélemény-kutatás eredményeinek ismertetésekor a Városházán.

A polgármester elmondta: a visszaküldött hétszáznál több kérdőív tanulsága szerint az itt élők meghatározó többsége (98 százalék) egyetértett abban, hogy a város ösztönözze a fiatalokat, tanulmányaik befejezését követően Tatabányán vállaljanak munkát, mivel a szakképzett fiatalok jelentik a település jövőjét.

A fiatalok helyben maradását leginkább ösztöndíj biztosításával (21 százalék), bérlakás- (26 százalék), illetve gyakornoki program (18 százalék) indításával támogassa a város – vélekednek a tatabányaiak.

A válaszadók nagy többsége (80 százaléka) egyetértett azzal, hogy a hiányszakmákban tanulók kapjanak ösztöndíj támogatást. Szintén egybehangzóan támogatták azt a felvetést, hogy még a tanulmányok befejezése előtt kapjanak támogatást a pályakezdők, mert azon túl, hogy ez biztos munkahelyet nyújt a diákok számára, ösztönzi a helyben maradásukat és a helyi vállalatok számára is szakképzett helyi munkaerőt biztosít.
A kérdőívet kitöltők szerint az orvosokat, a mérnököket és a hiányszakmák képviselőit kell elsősorban segíteni. A döntő többség azt szeretné, ha az önkormányzat minden tatabányai fiatal lakhatását támogatni tudná, elsősorban kedvezményes bérlakáshoz jutással (32 százalék), lakásvásárláshoz biztosított kamatmentes támogatással (29 százalék), valamint Fecskeházak létesítésével (20 százalék).

A polgármester hangsúlyozta: a kérdésekre visszaküldött válaszok is bizonyítják, hogy a fiatalok megtartása mindenki alapvető érdeke. Schmidt Csaba kiemelte: városvezetőként, tatabányai polgárként rendkívül fontosnak tartja, hogy az itt élő emberekkel aktív párbeszéd, közös gondolkodás alakuljon ki. - Hiszem azt, hogy csak ezen az úton lehet eredményeket elérni, olyan lehetőségeket valóra váltani, melyek a tatabányaiak mindennapjait szebbé, jobbá teszik – fogalmazott. Megtudtuk tőle, hogy a konzultáció – a városban élők életét meghatározó témák felvetésével - a jövőben tovább folytatódik.

Mint ismeretes, a tervezett „Tatabánya Hazavár” programban olyan három alapvető irány határozható meg, amely segíti, hogy a fiatalok teljesítményképes, korszerű, a munkaerőpiac igényeinek megfelelő tudást szerezzenek. Ezt szolgálja majd a Stúdium Ösztöndíj Program, ahol most hiányszakmát tanuló hatvan középiskolás diák és harminchárom felsőoktatási hallgató kapott ösztöndíjat. Előrehaladott tárgyalásokat folytat a Kóta József Gyakornoki Program megvalósítása érdekében az önkormányzat a helyi cégekkel, ennek eredményeként már jelentkezett a részvételre az AVE Zrt., az ASG Kft. és a Szent Borbála Kórház. Ehhez a listához a későbbiekben további vállalkozások csatlakozhatnak. Meghatározó része a programnak, hogy a fiataloknak megteremtse az önálló életkezdés feltételeit, elsősorban az önálló lakáshoz jutást (bérlakás, első lakás vásárlása, építési telek). Első lépésként áprilisban 10 bérlakást hirdetnek meg a pályakezdőknek, amelynek előfeltétele egy lakástakarékossági programban való részvétel, a lakhatás ideje három plusz két év lehet a számukra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a