Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Február 12. 10:22, péntek | Helyi

Tatabányai Tavaszi Fesztivál: magas színvonalú, igényes produkciók

Tatabányai Tavaszi Fesztivál: magas színvonalú, igényes produkciók

A komolyzene, a színház, a képző- és iparművészet valamint a film ünnepe évről évre a Tatabányai Tavaszi Fesztivál.

A programsorozat koncepciója, hogy rangos, nemzetközi hírű, hazai előadókat mutasson be, emellett a város legkiválóbb művészei és művészeti csoportjai valami újjal, erre az alkalomra született alkotással mutatkozzanak be.

Az idén 2016. március 10-24. között – az elmúlt évekhez hasonlóan – színes, minden korosztályt és érdeklődési kört megcélzó programmal várja a kultúra kedvelőit a Tatabányai Tavaszi Fesztivál. Harmadik alkalommal főszervező A Vértes Agorája, de ezúttal is jelentős szerep jut a közreműködőknek: az Erkel Ferenc Zeneiskolának, a Dallam Alapítványnak, a Jászai Mari Színháznak, a Tatabányai Múzeumnak, Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarának, Tatabánya Város Fúvószenekarának és a Ráhangoló program gazdáinak.

A sajtótájékoztatón, 2016. február 11-én Turainé John Katalin, Tatabánya alpolgármestere hangsúlyozta, széles paletta várja az érdeklődőket két héten keresztül. Kiemelte a rendezvénysorozat közösségépítő és identitástudat erősítő funkcióját, majd ez alkalommal is személyes vonatkozásokról beszélt: felidézte gyerekkori emlékét, amikor Vivaldi Négy évszak című művéből a Tavaszt hallgatta, és ahogy akkor a természet ébredése, a zsongás szorosan összefonódott a zene csilingelésével.

Sámuel Botond, az Agora Nonprofit Kft. ügyvezetője vette át a szót, és újra a közreműködők összefogását méltatta: a közös munkának köszönhetően megvalósuló, színvonalas programok nem csak a tatabányaiak, hanem a megyében, a régióban élők érdeklődésére is számot tart. Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy az események több helyszínen zajlanak majd. Hozzátette, grandiózus, látványos rendezvénynek ígérkezik az ExperiDance Fergeteges című előadása, amelynek a Földi Imre Sportcsarnok ad majd otthont 2016. március 20-án.

Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai vezetője nagy vonalakban vázolta a programot, amelynek egyes elemei – kétség sem fér hozzá – magas színvonalat képviselő, igényes produkciók. A tájékoztatóból kiderült, a sort Szamódy Zsolt Olaf és Szunyogh László kiállítása kezdi, a fesztivál hivatalos megnyitójára az Amadinda és a Muzsikás koncertje előtt kerül sor 2016. március 10-én. A koncerten aztán két különleges hangzásvilág találkozásának lehetnek tanúi a nézők. A szakmai vezető a jelenlévők figyelmébe ajánlotta a három produkcióra – Majsai Gábor és a Big Band koncertje, Tatabánya Város Fúvószenekarának koncertje, a Nemzetközi Magyar Zongoranégyes hangversenye – szóló, 3900 forintért kapható bérletet. Jó hír, hogy a jegyelővételek határideje 2016. február 29-re módosult.

Jenei Gabriella, a Jászai Mari Színház művészeti programvezetője elmondta, a 2016-os MOST FESZT műsorát három fő vonal mentén alakították: szerepet szántak a független, a vidéki és a határon túli színjátszásnak. Nehezen hozzáférhető darabok alkotják a repertoárt, így egy figyelemre érdemes válogatás várja a színház szerelmeseit a Jászai Mari Színházban 2016. május 17-20. között.

A. Pál Gabriella, a Tatabányai Múzeum igazgatója a Fajanszba zárt történelem – a habán kerámia Magyarországon című, 2016. március 18-án nyíló kiállításról árult el részleteket. Kiderült, a tárlat egy féltve őrzött műkincs anyagot mutat be, amelynek darabjai sok helyről érkeznek, Magyarországról és a határon túlról is. Az alkotások a 16-19. századból származnak, és 2016. június 5-ig csodálhatja meg azokat a közönség.

Ocskai Gabriella, a RáHangoló program vezetője örömét fejezte ki, hogy egy gyerekeknek szóló rendezvény bekerülhet a Tatabányai Tavaszi Fesztivál kínálatába. Az immár hatéves sorozatban ismert műveket hangszerelnek újra, 2016. március 20-án Kodály ismert daljátéka lesz porondon. Különlegessége lesz a műsornak, hogy sok zenész közreműködésével valósul meg.

Pleier Tamás, önkormányzati képviselő számára, ahogy mondta, megtiszteltetés, hogy egy minőség díjas alkotócsapat szövetségese lehet. Célja, hogy a fesztiválon minél nagyobb figyelmet kaphasson a jazz, törekvése, hogy a műfaj életben tudjon maradni szűkebb hazánkban is. A Tatabányai Tavaszi Fesztivál, véleménye szerint, egy értékgyűjtemény, amely az idén méltó arculatot kapott Hetey Brigittának, A Vértes Agorája munkatársának köszönhetően.

Ludányi Tamás, a Dallam Alapítvány vezetője komoly eredménynek tartja, hogy a rendezvénysorozat képes hazai merítésből építkezni. Ígérte, Majsai Gábor és a Tatabányai Big Band közös koncertje 2016. március 16-án különleges zenei élményt okoz majd. A hetedik alkalommal, 2016. március 19-én megvalósuló kórustalálkozóról elmondta, igazi gyereksereget mozgat meg, és az a célja, hogy mások is lendületet kapjanak. Zárásként a sorozat befejező produkcióját ajánlotta, Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarának előadását, amelyen Beethoven IX. szimfóniája szólal majd meg és ahol több kórus együtt énekel majd.

Szabó Ferenc, Tatabányai Város Fúvószenekarának vezetője úgy fogalmazott, a város összes nagy együttesét kapják egy csomagban az érdeklődők 2016-ban. Március 21-én a Lendületben című koncerttel állnak színpadra A Vértes Agorájában, ezzel a fellépéssel is tenni akar azért a 25 éve működő együttes, hogy újra divat legyen fúvószenésznek lenni.

A Tatabányai Tavaszi Fesztivál programjában szerepel filmvetítés is a Frankofón Filmnapok keretében, és az idén is koncertezik a Nemzetközi Magyar Zongoranégyes az Erkel Ferenc Zeneiskolában.

A TELJES PROGRAM

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya