Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Augusztus 03. 14:55, péntek | Külföld
Forrás: mti

Tévedésből lelőttek svéd rendőrök egy Down-szindrómás fiatalembert

Tévedésből lelőttek svéd rendőrök egy Down-szindrómás fiatalembert

Bírálatok kereszttüzébe került a svéd rendőrség, miután néhány tagja Stockholm belvárosában lelőtt egy 20 éves Down-szindrómás fiatalembert, akinél egy játékfegyver volt.

A fiatal férfi, akinél korábban az autizmus egy formáját is diagnosztizálták, csütörtökön a hajnali órákban kiment az utcára az apja lakásából, és magával vitt egy géppisztoly formájú játékfegyvert. A hatóságok közlése szerint a rendőrök "fenyegetett helyzetben" nyitottak tüzet, miután a férfi a felszólítás ellenére nem volt hajlandó eldobni a kezében levő műanyag játékszert, amelyet a rendőrök valódi lőfegyvernek véltek.

Martin Tiden svéd főügyész pénteken közölte, hogy vizsgálatot indítottak annak felderítésére, hibáztak -e a rendőrök. Hozzátette: a vizsgálat rutineljárás, amelyet minden olyan esetben lefolytatnak, amikor a rendőrök használják a lőfegyverüket. Pillanatnyilag senkit nem gyanúsítanak azzal, hogy nem az előírások szerint cselekedett volna.

A hírek szerint legalább két rendőr adott le lövéseket a férfira, aki rövid időn belül belehalt sebesüléseibe.

Az áldozat anyja a svéd médiának nyilatkozva elmondta: a család sokkos állapotban van. Elmondása szerint a fia rendkívül kedves, barátkozó ember volt. Nagyon nehezen kommunikált, alig pár szót tudott mondani. Eltűnését csütörtök hajnalban jelentették a hatóságoknak.

Elisabeth Sandlund, a szellemi fogyatékkal élők svédországi szervezetének egyik vezetője azt mondta: ezek a fiatalok sokszor spontán cselekednek. Egyáltalán nem különös, hogy egy felnőtt testben élő gyerek elszökjön otthonról az éjszaka közepén egy játékkal a kezében.

Ulf Johansson, a stockholmi rendőrfőkapitány "szörnyű esetnek" nevezte a lövöldözést. "Tragikus minden érintett számára, megértem és tiszteletben tartom, hogy a történtek sokakat mélyen felzaklattak" - fogalmazott a rendőrfőkapitány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése