Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Október 19. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI

Több helyen is nőtt a légszennyezettség

Több helyen is nőtt a légszennyezettség

Több helyen nőtt a magas szálló por (PM10) koncentrációja miatti légszennyezettség.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) csütörtöki Facebook-bejegyzésében azt írta: Nyíregyháza, Pécs, Szeged és Veszprém levegőjét minősítették egészségtelennek.

További 17 településen - Budapesten, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Sopronban, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön, Vácon, Várpalotán - "kifogásolt" a levegőminőség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebbek, valamint a gyerekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást.

Az egészségtelen minősítést kapó településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvják a megerőltető szabadtéri tevékenységtől - írták.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Nyíregyházán a szálló por elmúlt napokban mért magas koncentrációja miatt csütörtökön elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az önkormányzat arra kéri a helyieket, hogy lehetőség szerint ne használják személygépjárműveiket - főként a dízel üzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, és szilárd tüzelőanyag helyett inkább gázzal fűtsenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.