Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 12. 08:57, hétfő | Helyi

TÖBB MINT 2,6 MILLIÁRDBÓL FEJLŐDHET TOVÁBB TATABÁNYA

TÖBB MINT 2,6 MILLIÁRDBÓL FEJLŐDHET TOVÁBB TATABÁNYA

2018-ban közel 1,2 milliárd forintból folytatódik Tatabányán a nagyszabású bölcsőde- és óvodafejlesztési program, de a gyermekintézmények korszerűsítése mellett gondot fordítanak az orvosi rendelők felújítására is.

Új helyszínre költözik az orvosi ügyelet, míg az alsó- és felsőgallaiak energetikailag teljesen megújult szolgáltatóházakat vehetnek majd birtokba. Kerékpárral is elérhető lesz az ipari park, ahol folytatódik az Üveggyári út kiépítése. Mind a nyolc projket a Terület- és Településfejlesztési Operítív Program keretében valósul meg. A közel 2,6 milliárd forintos beruházásokról Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, Vejtey Miklós, Dózsakert önkormányzati képviselője számolt be az egyik fejlesztési helyszínen, az Arany János Óvodánál.

A sajtótájékoztató helyszínére nem véletlenül esett a választás. Bár nem ez a beruházás a legnagyobb volumenű, mégis nagy jelentőséggel bír majd a dózsakertiek körében, ahogyan a sárberki és a kertvárosi közösséget fogja szolgálni az ottani bölcsődék felújítása is, az újvárosiakét és az óvárosiakét pedig a Micimackó Óvoda és a Benedek Elek Óvoda energetikai korszerűsítése.

Az Arany János Óvodában infrastrukturális és szakmai fejlesztés valósul A projekt keretében az óvoda épületének bővítésére is lehetőség nyílik, méghozzá a volt csecsemőotthon épülete egy részének bevonásával. Az új épületszárnyban tornaszobát alakítanak ki a hozzá tartozó szertárral. A meglévő helyiségek felújítása mellett fejlesztő és mozgásfejlesztő szobákat, fogadóórák tartására és óvodai eszközök tárolására alkalmas helyiségeket hoznak létre. Az összekötő szárnyban gyermekmosdót, sószobát, irattárat, nevelőtestületi és könyvtárszobát, valamint kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.

A Micimackó Óvoda és a Benedek Elek Óvoda is energiatakarékosabb lehet. A külső szigetelést, az ablakok, ajtók cseréjét, a fűtés- és meleg vízrendszer, valamint a hőleadó berendezések korszerűsítését magába foglaló beruházásra lesz lehetősége az önkormányzatnak.

Szintén európai uniós támogatásnak köszönhetően lehet korszerűbb a Sárberki Bölcsőde és a Sárberki Óvoda fejlesztő egysége. A két intézményt befogadó épület teljes egésze megújul és akadálymentessé válik: a tetőre hő- és vízszigetelés kerül, szigetelik a homlokzatot is és kicserélik a radiátorokat. A belső átalakítások főképp a bölcsődei részt érintik, ahogyan az új eszközök beszerzése is. Lecserélik az elavult tornapadokat, tornaszőnyegeket, bordásfalakat; és csoportszobai játékok, mozgáskultúrát, mozgásfejlődést segítő, egyéni fejlesztést szolgáló speciális felszerelések érkeznek a bölcsődébe.
A Kertvárosi Bölcsődében szintén kicserélik az öreg ajtókat, ablakokat, megújul az épület homlokzata, teteje, fűtési rendszere, új burkolatok kerülnek belülre. A műszaki beavatkozások mellett férőhely-bővítésre is sor kerül, megújulnak a mozgásfejlesztést segítő helyiségek. A gyermeki kreativitás megőrzésének érdekében és kibontakoztatására csoportszobai játékok és játékeszközök beszerzésére kerül sor. A beszerzendő eszközök hozzájárulnak a mozgásformák biztonságos végrehajtásához, a testtudatosság fejlesztéséhez és a gyermekek alapmozgásának kialakulásának segítéséhez.

A helyiek nagy örömére újulhat meg az Alsógallai, illetve a Felsőgallai Szolgáltatóház. Az energetikai beruházás során lecserélik az elöregedett ablakokat, ajtókat, az immár korszerűtlen fűtési és vízrendszereket. Környezetünk védelmének fontosságát szem előtt tartva napelemeket is telepítenének a felsőgallai szolgáltatóházra, amelynek akadálymentes megközelíthetőségét is meg kívánják oldani.

A dózsakertiek egyébként nem csupán óvodájuk megújításának örülhetnek, hiszen a két házi gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálatok fejlesztésére is sor kerül a volt csecsemőotthon épületének bevonásával

Az egészségügyi fejlesztések sora ezzel nem ér véget. Újvárosban két felnőtt háziorvosi rendelőt és az orvosi ügyeletet érinti pályázati forrásból megvalósuló beruházás. A több mint 84 ezer ember ellátását biztosító orvosi ügyelet a Győri úti ügyeletes gyógyszertár mellé költözhet majd, amely könnyen megközelíthető lesz mind gépjárművel, mind pedig tömegközlekedéssel.


A város és a térség foglalkoztatásában kiemelten fontos szerepet tölt be a Tatabánya-Környe Ipari Park, ezért több fejlesztés megvalósítására is pályázatot nyújtott be az önkormányzat. A már betelepült vállalkozások által generált, növekvő személygépjármű- és teherforgalom következtében szükséges a park megközelítését szolgáló jelenlegi Búzavirág út felújítása és szélesítése. Egy új, jelenleg szántóként funkcionáló területen keresztül egy feltáró út, az Üveggyári út folytatásának megépítésére is sor kerül melytől a Búzavirág út leterheltségének enyhülését várják.

Az ipari parkban jelenleg fennálló problémák megoldását szolgálja a Szarkaláb utcai átkötő szakasz és a Kerék utca korszerűsítése is. A támogatásból a Búzavirág út és az Üveggyári út 2. szakaszának összekötésére építenek utat, valamint a Kerék utca egyik oldalán, az úttól kiemelt szegéllyel elválasztott két méter széles aszfalt járdát alakítanak ki a Búzavirág úton meglévő egyesített gyalog- és kerékpárút és az utca végén található CTP logisztikai központ bejáratánál található meglévő járda között 770 méter hosszan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya