Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. November 15. 09:28, csütörtök | Helyi

Továbbképzésen a műszaki ellenőrök és vezetők

Továbbképzésen a műszaki ellenőrök és vezetők

Mintegy százharminc felelős műszaki ellenőrnek és műszaki vezetőnek tartottak továbbképzést kedden Tatabányán az építőipart érintő jogszabályi változásokról a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara valamint a Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében.

Az Edutus Egyetem nagytermét megtöltő hallgatóságnak többek között a vitás elszámolási kérdések esetén segítségül hívható Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezető helyettese tartott előadást a szervezet munkájáról, az öt éves munkájuk alatt tapasztalt folyamatokról.

Csermely Gábor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő társaság vezető-helyettese elmondta, öt év alatt 1100-nál több kérelmet adtak be és ennek nyomán hétszáznál több szakértői eljárást folytattak le. Számos esetben előfordult, hogy az eljárás során a felek megállapodásra jutottak, a szakértők hozzásegítették őket a köztük lévő vitás kérdések eldöntéséhez.

Munkájuk kezdetén az ismertségüket kellett növelni, mára átlagban havonta 15-20 kérelem érkezik a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez. Időközben a súlypontok is megváltoztak, jóval kevesebb út és vízépítési ügyük van és egyre több a magánerős építkezésekhez kapcsolódó kérelem.

Az előadó elmondta, ha a felek nem tudnak megállapodni, bírósági eljárást indíthatnak, melyet gyorsított eljárásban tárgyalnak. Januártól, ha a szakvéleményben megállapítanak egy kártérítési összeget, akkor az a peres eljárásban érintett kérelmére bírósági letétbe kerül, majd a letétet az ítélet függvényében szabadítja fel a bíró.

A jelenlévő műszaki ellenőrök és vezetők előadást hallhattak továbbá az épületek megvalósításában alkalmazható új technológiákról, a korszerű geotechnikai feltárásokról, a fokozott energetikai követelményeket kielégítő ablakokról, valamint a hűtés és fűtés összekapcsolásáról a légtechnikai rendszerekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya