Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 05. 13:55, kedd | Helyi

Tranzit ország Magyarország

Tranzit ország Magyarország

Nagy fogással zárta 2011. első félévét a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bevetési Szolgálata. Június 30-án a hajnali órákban a Készenléti Rendőrséggel szorosan együttműködve elfogott és őrizetbe vett egy 62 éves em

Embercsempész és illegális bevándorló is szép számmal akadt fenn a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bevetési Szolgálatának folyamatos ellenőrzésein. 2011. első félévében több, mint 80 olyan, harmadik ország állampolgárával szemben intézkedtek, akik jogtalanul tartózkodtak Magyarország területén.

Volt, aki tranzitországként tekintett Magyarországra, de olyan is akadt, aki hazánk-ban szeretett volna új életet kezdeni. Főként afgánokat, koszovóiakat vettek őrizetbe a Bevetési Szolgálat munkatársai, de megfordult náluk szír, szerb, ma-rokkói és nigériai állampolgár is.

7 személy ellen embercsempészet megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon, ketten közokirat-hamisí-tás bűntettét követték el, míg 48 személynek tiltott határátlépés miatt kell felelnie.

Az illegális bevándorlókat szervezett csoportok segítik. Otthon mindenüket pénzzé teszik, Magyarországra többnyire egy fillér nélkül, legfeljebb egy váltás ruhában érkeznek több hónapos utazást követően. Van, aki egy uniós tagországban élő rokonához próbál eljutni, de olyanok is akadnak, akik feleségükkel, gyermekeikkel kelnek útra, hogy Nyugat-Európába jussanak.

Az embercsempészek leggyakrabban a közutakat veszik igénybe az illegális bevándorlók szállítására. Zárt furgonokba, sokszor embertelen körülmények között utaztatják át őket az országon, de a vasúthálózatot is gyakran veszik igény-be. Legutóbb egy 5 fős afgán családot vett kiutasítás előkészítő őrizetbe a Beve-tési Szolgálat.

A cél elsősorban Ausztria, Németország, Svédország, Norvégia. Magyarország, mint végállomás, a nigériaiak körében közkedvelt, akiknek nem titkolt célja, hogy feleséget keressenek, ezáltal biztosítva maguknak a jogszerű tartózkodást.

Az ember- és szervkereskedelem és más bűncselekmények megelőzése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság egyik elsőd-leges feladatának tekinti a Magyarországon jogszerűtlenül tartózkodók elfogását, ezért megyénk területén folyamatosak az elfogásuk érdekében szervezett fokozott ellenőrzések, melyeket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, a Nemzeti Adó és Vámhivatallal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Készenléti Rendőrséggel közösen hajtunk végre.  

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya