Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 19. 10:18, péntek | Helyi

ÚJ ORVOSI RENDELŐ ÉPÜL ÚJVÁROS SZÍVÉBEN

ÚJ ORVOSI RENDELŐ ÉPÜL ÚJVÁROS SZÍVÉBEN

Új, több mint 300 négyzetméteres orvosi rendelő épül – európai uniós támogatással - Újvárosban, a Záray Márta-emlékpark mellett, a Köztársaság útja 30-32. előtti területen. A munkaterületet már át is adta az önkormányzat a kivitelező Nepteus Kft. részére, így hamarosan elkezdődhet az építkezés. Az összesen közel 120 millió forintból megvalósuló beruházás részleteiről Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő és Molnár Tamás, a városrész képviselője számolt be a helyszínen.

Tatabánya önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy az egészségügyi alapellátást igénybevevők körében megvalósuljon a „családbarát város” minőségéhez rendelt szolgáltatás. Ennek érdekében a jelenlegi ellátási rendszer színvonalfejlesztése szükséges, mind a házi felnőtt és gyermekorvosi praxisok, mind a védőnői szolgálatok terén. Az átalakítások, fejlesztések fontosságát az is alátámasztja, hogy ezen területek szolgálnak az egészségügyi állapotfelmérések, szűrővizsgálatok helyszínéül, melyek szerepe nélkülözhetetlen a lakossági prevencióban, az egészségügyi állapot javításában. További cél az épületek akadálymentes megközelítésének biztosítása, energiatakarékos működtetése.

E célok eléréséhez nyújtott nagy segítséget egy európai uniós pályázat, amelyen keresztül 240 millió forintos támogatáshoz jutott az önkormányzat. „Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Tatabányán - I. ütem” című projekt (TOP-6.6.1-15-TB1-2016-00001) adott lehetőséget a Gál István lakótelepen található felnőtt orvosi rendelők felújítására és a felsőgallai gyermekorvosi rendelő elköltöztetésére, modernizálására. Szintén e projekt keretében épül meg az új rendelő Újvárosban. Elkészültekor ide költözik át a jelenleg a Köztársaság útja 3. szám alatt működő két felnőtt háziorvosi rendelő, mely jelenlegi épületének leromlott állapotára már a felújítás sem jelentene megoldást. Ugyancsak az új épületben, de a rendelésre érkező betegektől elkülönítve kap helyet a Kodály téren működő két védőnői szolgálat, amelyek egyike sem felel már meg jelenleg az ÁNTSZ előírásainak.

A fejlesztés megtervezésekor kikérte az önkormányzat a háziorvosok és a védőnők véleményét, folyamatosan egyeztettek arról, hogy mik a jelenlegi problémáik, mire lenne szükségük, speciálisan az adott szolgálat igényeit vették figyelembe.

Mindkét épületblokkot északkeleti irányból, a meglévő járdán át akadálymentesen, fedett belépőn lehet majd megközelíteni. Tágas és világos beteg-váróból nyílnak majd a helyiségek, a védőnői résznek saját játszótéri kapcsolata is lesz, megkönnyítve a tanácsadásra kisgyermekkel érkező családok számára a várakozást.

Az új orvosi rendelő közelében 14 parkolót, köztük egy akadálymenteset és egy mentőbeállót is kialakítanak.

Az építkezés a tervek szerint nyár végére fejeződhet be.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya