Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Március 05. 00:00, vasárnap | Helyi

Újabb 3 évre nyerte el a Bázis Egyesület a Civil Információs Centrum címbirtokosságot megyénkben

Újabb 3 évre nyerte el a Bázis Egyesület a Civil Információs Centrum címbirtokosságot megyénkben

Alapítványok, egyesületek, nonprofit vállalkozások és önkéntesek munkáját segítő Civil Információs Centrumoknak szóló megbízóleveleket adott át február 28-án az Emberi Erőforrások Minisztériumában Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára 19 megyei és egy fővárosi Civil Információs Centrum címbirtokos szervezetnek.
Dr. Rétvári Bence elmondta, hogy a címet elnyerő szervezeteket „egy jól bevált rendszer folytatásának lehetnek a részesei", s munkájukon keresztül tájékoztatással és rendezvényekkel segíthetik a civil szféra erősödését, fejlődését. Ezt a munkát a Kormány idén kibővített keretösszeggel, mintegy 315 millió forinttal támogatja - tette hozzá.
Soltész Miklós arról beszélt, hogy a civil szervezetek munkája megsokszorozza a támogatásként nyújtott forrásokat. E mellett köszönetet mondott a jogszabályváltozásokhoz nyújtott támogatásért, amelynek köszönhetően a kormányzat és a minisztérium figyelembe tudja venni a jogos kérelmeket és észrevételeket.
A Civil Információs Centrum címet 2012-ben alapították, idén negyedik alkalommal, immáron 3 évre szólóan nyerte el egy fővárosi és megyénként egy-egy, tehát összesen húsz pályázó. A kiválasztott szervezetek sokoldalú, gyakorlati segítséget nyújtanak más civil szervezeteknek, szakmai tanácsokat adnak többek között közhasznúsági és pénzügyi területen, pályázati kérdésekben, valamint feladataik közé tartozik a magyar- külhoni magyar civil szervezetek partnerségi kapcsolatok létrejöttének segítése.
A Civil Információs Centrumok létrehozásának törvényben meghatározott célja a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, és az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások felhasználására vonatkozó tanácsadás a szabályszerűség fokozottabb biztosítása érdekében. Ezen feladatokon keresztül hozzájárulnak a civil szervezetek megerősödéséhez és együttműködésük hatékonyabbá tételéhez.

A Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület elnöke elmondta, hogy Komárom-Esztergom megyében 2012 óta segítik a nonprofit szervezeteket, nemcsak Tatabányán, hanem - partnerszervezeteik segítségével - a megye összes járásában. Többek között információszolgáltatással, tanácsadással, képzésekkel nyújtanak támogatást a hozzájuk forduló közösségeknek, de segédkeznek a határon túli magyar szervezetekkel való kapcsolatok kialakításában is. Fontos feladatuk e mellett a civil szervezetek érdekképviseletének biztosítása a kormány felé.
A rendezvényen az egyesület elnökén, Auguszt-Baranyai Szandrán kívül jelen volt Bereznai Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város civil kapcsolatokért felelős alpolgármestere is, hiszen az önkormányzat által elfogadott civil koncepció alapján fontos feladat a civil és az önkormányzati feladatok összehangolása, a közös részvétel a helyi nonprofit szervezetekkel történő kommunikációban, a civileket érintő rendeletek, pályázatok, stratégiák kidolgozásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya