Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Újra megy a Babakötvény

Újra megy a Babakötvény

Minden második kisbabának megnyitották az idén a Start-számlát a kincstárnál. Az állami intézmény már 77 ezer számlát kezel, ezeken 14,6 milliárd forint van. A szülők havonta 6 ezer forint körüli összeget fizetnek be.

Tavaly is jó évet zárt a konstrukció, több mint 37 ezer számlát nyitottak, vagyis minden idők második legerősebb évét zárta a babakötvény, úgy tűnik tehát, a szülők kezdeti idegenkedése az állami monopóliummá tett konstrukcióval szemben nagyrészt megszűnt. A Start-számlák kezelését 2012 októberétől államosították, azóta csak a kincstárban lehet új számlát nyitni. A bankoknál és takarékoknál nyitott régebbi számlák megmaradhatnak ugyan, de ha valaki elégedetlen a szolgáltatóval, csak a kincstárhoz viheti már át a megtakarítást.

A kincstár piaci részesedése a Start-számlák vezetésében így egyre nagyobb. 2006, a program indulása óta körülbelül 238 ezer Start-számlát nyitottak, ezek döntő része még mindig a bankoknál van. Most viszont már 77 ezer számlát kezel a kincstár. Ebből viszont alig valamivel több mint 6 ezer az olyan számla, amelyet valamelyik banktól vagy takarékszövetkezettől vittek át az államhoz, a szülők többsége tehát továbbra is hűséges a korábban választott hitelintézethez.

Az a lehetőség sem hozta lázba a családokat, hogy 2012 októberétől már a 2006 előtt született gyerekek számára is elérhetővé vált az öngondoskodás e formája. Két és fél év alatt kevesebb mint 6800 nagyobb gyereknek nyitottak Start-számlát, holott újszülötteknél ennyi számlát körülbelül két hónap alatt nyitnak meg. Pedig nem csak a kisbabáknak, de a nagyobb gyerekeknek is jár az állami támogatás, ami a befizetett összeg 10 százaléka, de – alapesetben legalábbis – évente legfeljebb 6 ezer forint lehet.

A kincstári számla mellett szól a hosszú évekre garantált magas hozam, a számlára jelenleg csak úgynevezett Babakötvényt lehet vásárolni, amelynek kamata minden évben 3 százalékponttal haladja meg az inflációt, ha pedig történetesen negatív az infláció, pontosan 3 százalékos kamatot fizet. Ez valószínűleg lényegesen magasabb annál, amit a hitelintézetek tudnak kínálni jelenleg a Start-számlákra. A kincstári számlák állományában fokozatosan nő a Babakötvény aránya, ahogy járnak le a korábbi állampapírok. Jelenleg a nem egészen 14,6 milliárd forintnyi megtakarításból 12,84 milliárd forintnyi van már a speciális állampapírban.

A szülők általában kisebb összegekkel takarékoskodnak a támogatott számlán, az átlagos egyenleg 190 ezer forint, a havi befizetés pedig 6-6,5 ezer forint körül van. Tavaly a családok 5,22 milliárd forintot takarítottak meg a gyerekek számára kincstári Start-számlán, az idén az első három hónapban 1,35 milliárd forintot fizettek be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során