Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Július 03. 13:25, szerda | Helyi

Vegyük komolyan!

Vegyük komolyan!

Napozzunk okosan!

Veszélyes divat, hogy sokan minél előbb csokoládészínűre szeretnének lesülni. Nem gondolnak arra, hogy a barnulás a fehér bőr védekező reakciója a túlzott ultraibolya (UV) sugárzás ellen. Szükségünk van a napfényre, de ha „túladagoljuk”, gyengíti az immunrendszert, bőr- és szemproblémákat okoz.
Ha rövid az árnyékod, keress árnyékot! Így foglalhatnánk össze a legfontosabb napozási tudnivalókat. Aki szeretne felkészülni a kockázatokra, figyelje az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzését a várható UV sugárzás mértékéről. Érdemes követni az úgynevezett UV-index alapján (0-10-ig terjedő skálán kifejezett érték) összeállított tanácsokat, így megóvhatjuk bőrünk egészségét és szemünk épségét.

* Nagyon erős UV sugárzás (8-as UV-index fölött): lehetőleg ne tartózkodjon napon.

* Erős UV sugárzás (7,0-7,9 UV-index): 11 és 15 óra között 15-20 percnél többet ne töltsön a napon. Gyerekeknek, érzékeny bőrűeknek ennél is kevesebb ajánlott.

* Közepes UV sugárzás (5,0-6,9 UV-index): a legforróbb időszakban 20-30 percnél tovább ne napozzon!

* Mérsékelt UV sugárzás (3,0-4,9 UV-index): 11-15 óra között 30-45 percet tölthetünk a napon megfelelő fényvédelem mellett.

* Gyenge UV sugárzás (0,1-2,9 UV-index): a csecsemők és különlegesen érzékeny bőrűek kivételével nincs szükség óvintézkedésre.

A napozás, sőt a napon tartózkodás fokozott elővigyázatosságot kíván, mióta a Föld ózonpajzsa megsérült, emiatt a napsugárzás erősebb, agresszívebb lett. Az ártalmas UV sugarakat nem érzékeljük, miközben a sejtek örökítő anyagát, a DNS-t károsítják. Tudjuk, hogy a bőrünk nem felejt, az életünk során elszenvedett ártalmak hatása összeadódik.
A fénykárosodás látható nyoma a bőr korai ráncosodása, pigmentfoltok kialakulása. Kutatások szerint minden leégés kimutathatóan megnöveli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát, ezért figyeljünk jobban a gyerekekre!

A megbetegedés megelőzhető, ha mértéktartóan napozunk, 11 és 15 óra között árnyékba húzódunk, vagy fedett helyen pihenünk. Óvjuk a szemünket jó minőségű, megbízható UV-védőréteggel ellátott napszemüveggel, mert az erős napsugárzástól szürkehályog alakulhat ki. A fürdőzés, a strandolás elengedhetetlen kellékei a magas faktorszámú napozószer, napszúrás ellen a fejünket védő strandkendő vagy szalmakalap és a bőrt megnyugtató készítmény, ha mégis megégetné a nap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya