Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Január 22. 08:40, kedd | Helyi

Vince napja van!

Vince napja van!

Zaragozai Vince vértanút, a Diocletianus-féle keresztényüldözés idején Valenciában vetették börtönbe, 304-ben halt vértanúhalált.

A Prudentius-féle Passio és a Legenda Aurea szerint Vince Valerius püspök diakónusa volt. Jobban prédikált a püspöknél, azért ő átengedte Vincének ezt a hivatalt. Amikor a keresztényüldözés idején Vincét és Valeriust bebörtönözték, éheztették őket, de a bíró előtt tántoríthatatlanul megtagadták, hogy a pogány isteneknek áldozzanak. Más változat szerint Vince bálványokat döntött le. Valeriust száműzetésbe küldték, Vincét megkínozták, vasgerebent szúrtak csontjai közé. Más változat szerint Vincét ferde keresztre feszítették, és folyékony ólmot öntöttek rá. Vincét izzó vasrácson megsütötték, és amikor visszavitték a börtönbe, cserépdarabokra fektették, de ezeket ekkor bársonyos, puha virágok lepték be. Ezt látva megtért a foglár. További megpróbáltatásokat kellett elviselnie Vincének, aki, fekvőhelyén hunyt el. Testét kitették a mezőre, ahol angyalok őrizték, és egy holló elűzött a testétől egy éhes farkast. Nyakában malomkővel a tengerbe süllyesztették, de a holttest azonnal a part felé vette útját, és végül angyalok temették el a vértanú Vincét.Európában jól ismert védőszent, aki Portugália patrónusa, valamint a vigneroni szőlőhegyeké, a német és francia vincelléreké, de a párizsi borkereskedőké is.
A termőfölddel szoros kapcsolatban élőember számára mindig meghatározó volt a természet iránymutatása. Ilyen tudás kötődik aVince-naphoz is.A Szent Vincéhez kötődő hagyomány a Villányi borvidékhez közeli a Drávaszögből terjedt el. A szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett “Vince vesszők” állapotából jósolták a szüret gazdagságát. A vesszőket üvegbe, melegbe tették, s várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajt ki, akkorbőségesenlesz bor, ha nem, akkor szomjúhozás várható...
Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást.Szép, napos időesetén jó, ellenkező esetben rossz bortermésre jósoltak. A közismert időjárási regula így hangzik:
Hogyha szépen fénylik Vince,
Megtelik borral a pince.
A drávaszögi falvakban ún.vincevesszőt metszettek, amit a meleg szobában vízbe állítottak, s abból, hogy mennyire hajtott ki, a következő év termésére jósoltak. A kopácsi gazdák szerint sok bort kell inni ezen a napon, hogy bő legyen a termés.
A Bács megyei Topolyán a várható kukoricatermésre jósoltak a Vince-napi időjárásból:amilyen hosszú jégcsapok lógnak az ereszen, olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek.
Sok helyenpapot is hívtak, s a tőkékre Isten áldását kérték. A szőlő négy sarkát borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. A biztonság kedvéért mégbabonás fortélyokatis bevetettek,például a bekapáláskorbort rejtettek a föld alá, vagy aszőlősorok végére hurkát, disznósajtot, „gömböcöt” kötöztek, ezzel ösztönözve a szőlőfürtöket a növekedésre.
A legáltalánosabb azonban apincejárás hagyománya, a borászok egyik pincéből a másikba járva kóstolták egymás borait és áldomást mondtak/énekelnek a jó termésért.
Mondókák
Fényes Vince, tele pince.
Ködös Vince, üres pince.

Ha fénylik Vince, megtelik a pince.
Ha csepeg, csurog, kevés lesz borod.

Vince, ki a borok szentje: a telet tanítja rendre.
Mint a jó borok a hideget, Vince úgy győzi le a telet.

Most, hogy ünnepeljük névnapodon Vincét,
Telj meg áldással Te, s csorduljon meg pincéd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya