Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 28. 08:43, kedd | Belföld

Vízből és levegőből gyárt üzemanyagot az Audi

Vízből és levegőből gyárt üzemanyagot az Audi

Az Audi hatalmas lépést tett az alternatív üzemanyagok világában: kifejlesztették az e-dízelt. Hogy mitől? Nincs benne ásványi olaj, vízből és szén-dioxidból készül.

A vizet felmelegítik, majd hidrogénre és oxigénre bontják magas hőmérsékletű elektrolízissel. A továbbiakban a hidrogén reakcióba lép a szén-dioxiddal, szintén magas hőmérsékleten, nyomás alatt. Ennek eredménye az a vegyület, amit kék nyersolajnak hívnak, a további finomításából pedig végül megszületik az e-dízel. A teljes folyamat hatásfoka állítólag 70% körüli, a szükséges energiát főként napelemekből nyerik. A végtermékben nincs sem kén, sem aromás szénhidrogének, és a magas cetánszámának köszönhetően kiválóan alkalmas a modern dízelmotorokhoz. Az Audi kutatásai eddig azt mutatják, hogy az e-dízel akár bekeverve, akár tisztán is használható üzemanyagként.

A drezdai üzem négy hónappal ezelőtt kezdte meg működését, és néhány napja megszülettek az első e-dízel minták. A minőség állítólag kiváló, ennek bizonyítására a német oktatási és kutatási miniszter autójába, egy háromliteres TDI Audi A8-asba tankolták az első öt litert.

Dr. Johanna Wanka, a miniszterasszony, azt nyilatkozta, hogy a szén-dioxidból előállított szintetikus dízel üzemanyag hatalmas siker lehet a fenntarthatósági kutatások terén. A nyersanyagok hatékony felhasználásával hozzájárul a zöld gazdaság alapjainak a megteremtéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során