Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Január 01. 09:55, kedd | Külföld
Forrás: MTI

2013 - Százezrek búcsúztatták Nagy-Britanniában a gyémántjubileumi és olimpiai óévet

2013 - Százezrek búcsúztatták Nagy-Britanniában a gyémántjubileumi és olimpiai óévet

Százezrek búcsúztatták Londonban és más brit nagyvárosokban - az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva - az óévet, amelynek két legnagyobb eseményéről, a szinte példátlan hazai sikerrel zárult nyári londoni olimpiai játékokról és II. Erzsébet királynő gyémántjubileumáról, vagyis trónra lépésének 60. évfordulójáról is megemlékezett az ünneplő tömeg.

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken az enyhe, esőre hajló időben a látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjátékára kezdődött.
A 11 ezer rakétát immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.
A 11 perces látványosság egyik központi elemét a tavaly nyári londoni olimpia adta: London felhős egére többször is színes olimpiai karikákat rajzoltak a tűzijáték-rakéták.
A Team GB, vagyis a brit csapat az olimpiai és a paralimpiai játékok globális éremtáblázatán egyaránt a harmadik helyen végzett. Az olimpiai együttes 29 aranyat, 17 ezüstöt és 19 bronzot gyűjtött, a paralimpiai versenyzők 34 aranyat, 43 ezüstöt és ugyancsak 43 bronzot nyertek. A brit versenyzők az olimpián három, a paralimpiai játékokon kilenc új világrekordot állítottak fel.
Brit olimpikonok az 1908-ban rendezett első londoni olimpiai játékok óta nem értek el ennél jobb eredményt.
A királynő hagyományos újévi kitüntetési listáján az idén mindegyik brit aranyérmes olimpiai és paralimpiai versenyző szerepel, és velük együtt a Team GB összesen 78 tagja vehet át az uralkodótól magas elismerést.
Az elbúcsúztatott óév II. Erzsébet gyémántjubileumi éve is volt: az idén 87 esztendős királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. A 60. évforduló tiszteletére szervezett egész éves ünnepségsorozat leglátványosabb mozzanata a Temze londoni szakaszán június elején megrendezett, ezernél több különböző hajóból álló flottafelvonulás volt.
A skót fővárosban, Edinburghban 80 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. A rendezvény immár globális eseménynek számít, amelyre az idén a szervezők szerint hatvannál több országból érkeztek egyéni turisták és csoportok.
A mostani Hogmanay-n öt hatalmas színpadon zajlottak párhuzamos élő koncertek és egyéb előadások, éjfélkor pedig a város fölé magasodó edinburghi várhegyen rendeztek látványos fény- és tűzijátékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt