Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Május 02. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A német szakszervezetek az euróövezeti megszorítások ellen tüntettek

A német szakszervezetek az euróövezeti megszorítások ellen tüntettek

Élesen bírálták a német szakszervezetek a Merkel-kormány uniós politikáját szerdán a május elsejei nagygyűléseken, hangsúlyozva, hogy a megszorítások helyett a jóléti állam stabilizálására kell törekedni az euróövezeti válság kezelésében.

A német szakszervezeti szövetség (DGB) csaknem 450 ünnepi rendezvényén összesen több mint 400 ezren vettek részt. A megmozdulásokon irányváltást követelték a kormánytól az euróövezeti válság kezelésében. Európát "nem szabad agyonspórolni" - emelte ki Michael Sommer, a DGB elnöke a müncheni központi rendezvényen.
A szakszervezeti vezető szerint vissza kell térni a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció 2008-2009-ben alkalmazott válságkezelő módszeréhez. "A siker receptjét a gazdaságélénkítő programok, a munkanélküliség elleni védelem, a gyárak megmentése és szociális partnerek együttműködése alkották" - mondta Sommer. Érthetetlen, hogy Angela Merkel kancellár miért éppen a sikeres modell fordítottját próbálja rákényszeríteni a válságba jutott euróövezeti országokra - tette hozzá.
A demonstrációkon a szakszervezeti mozgalom számos hagyományos követelését is megerősítették, állást foglaltak a bérezésben megmutatkozó nemi különbségek megszüntetése, és a törvényileg rögzített minimális órabér intézményének bevezetése mellett, valamint sürgették a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását.
A munka ünnepének rendezvényei mellett több német városban szélsőjobboldaliak, valamint az ellenük tüntetők is felvonultak. Országszerte hétezer rendőr igyekezett megakadályozni a szélsőjobb és a legtöbb esetben nagyságrendekkel nagyobb számban megjelenő ellentüntetők összeakaszkodását. A berlini Schöneweide városrészben, a neonáci szubkultúra egyik központjában a rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésével tartotta távol az NPD 500 szimpatizánsának felvonulásától a menet feltartóztatására összesereglett körülbelül kétezer ellentüntetőt.
A német fővárosban a nyolcvanas évek vége óta szinte mindig zavargásokkal ér véget május elseje. A súlyosabb összecsapások általában késő este kezdődnek a főként bevándorlók lakta Kreuzberg kerületben, a szélsőbaloldali csoportok által szervezett hagyományos, úgynevezett forradalmi május elsejei felvonulás után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).