Városlista
2021. március 5, péntek - Adorján

Hírek

2012. Augusztus 02. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A szorongók korábban halnak

A szorongók korábban halnak

Már az enyhe szintű mentális betegségben szenvedők - szorongás vagy depresszió - is korábban halnak meg, mint társaik - állítják a kutatók, akik a korai halálozások körülményeit vizsgálták mintegy hetvenezer szívbetegségben vagy rákban szenvedő páciens adatai alapján - írja a BBC.

A kutatók azt találták, hogy már az alacsony szintű stressz is 16 százalékkal növelte a normálisnál korábbi halálozás kockázatát olyan esetekben, ahol figyelembe vették a különböző életmódbeli szokásokat, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Komolyabb betegségeknél - rák, szívbetegségek - ennél jóval nagyobb mértékben, 67 százalékkal növelte a stressz a korai elhalálozást.

A British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány keretében tíz évre visszamenőleg, mintegy hetvenezer betegek adatát nézték meg. Ez az eddigi legnagyobb kutatás, amely összefüggést talált a stressz és a korai halálozás között.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 04. 08:44, csütörtök | Életmód

Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával

Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával, az emberek többsége pedig rosszul ítéli meg azt - derült ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság és a Novo Nordisk kérésére készült reprezentatív kutatásból.

2021. Március 02. 11:25, kedd | Életmód

Már egy dózis Pfizer- és AstraZeneca-oltás is nagyon hatékony

A hétfőn ismertetett legfrissebb brit szakértői tanulmány szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga

2021. Február 25. 13:03, csütörtök | Életmód

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az állatoknak

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az ott élő állatoknak, például a jegesmedvéknek és narváloknak a helyváltoztatáshoz és táplálékszerzéshez - állapították meg amerikai kutatók.

2021. Február 23. 20:23, kedd | Életmód

Drámaian pusztulnak az édesvízi halak

Az édesvízi halak katasztrofális fajpusztulásáról számolt be egy jelentés, amely szerint a világ 80 faja már kihalt, közülük 16 tavaly, egyetlen év alatt.