Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Január 20. 13:25, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Algériai túszejtés - Hat brit meghalt, 22 megmenekült

Algériai túszejtés - Hat brit meghalt, 22 megmenekült

Három brit állampolgár haláláról tud a brit kormány, és további három is valószínűleg meghalt az algériai túszdrámában - közölte vasárnap David Cameron brit miniszterelnök.

William Hague külügyminiszter ugyanakkor a BBC televíziónak elmondta, hogy 22 britet sikerült megmenteni, és ők már haza is érkeztek Algériából.
Cameron, aki a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben adott nyilatkozatot a BBC-nek, kijelentette: a valószínűsíthető hat brit áldozat mellett egy "nagy-britanniai lakhelyű" további személyről is feltételezhető, hogy meghalt. A kormányfő az ő nemzetiségéről nem árult el részleteket.
Hague vasárnapi tájékoztatása szerint a túszejtők fogságából kimentett 22 brit vasárnapra virradó éjjel a kormány, illetve a BP olajcég által bérelt repülőgépeken hazatért Algériából.
A külügyminiszter közölte: a kormány egyelőre nem tudja, hogy a halálos áldozatok az algériai hadsereg által a túszejtők ellen indított támadás során vagy előtte vesztették életüket. A brit hatóságok a kiszabadult túszok meghallgatásából, illetve az algériaiaktól kért tájékoztatásból igyekeznek majd pontos képet felvázolni a történtekről.
Hague "meglehetősen valószínűnek" nevezte ugyanakkor, hogy az algériai földgázkitermelő létesítményt megszálló terrorcsoport túszokat végzett ki még a katonai akció megindulása előtt.
Ezt támasztja alá a The Sunday Times értesülése is. A vasárnapi lap forrásai szerint a "nyugatiakra vadászó" támadók az egyik brit túszt azután ölték meg, hogy "csalinak" használva kihívatták vele rejtekhelyükről a rajtaütés során elrejtőzött többi britet. A lapnak beszámoló egyik szemtanú szerint a britre a támadók ráparancsoltak, hogy angolul szóljon a rejtőzködőkhöz, biztosítva őket arról, hogy nyugodtan előjöhetnek, életüket nem fenyegeti veszély, mert a túszejtők "csak az amerikaiakat keresik".
Amint a britek előjöttek, a megnyugtatásukra felhasznált kollégájukat a támadók agyonlőtték - mondta a The Sunday Timesnak nyilatkozó szemtanú.
Az algériaiakat "érik ugyan bírálatok" a helyzet kezelésének módjáért, de az tény, hogy mindent megtettek a túszok életének megmentéséért - mondta a brit külügyminiszter.
Cameron a BBC-nek kifejtette: jóllehet "egyesek feltesznek majd kérdéseket" az algériai biztonsági erők fellépésével kapcsolatban, a túszok haláláért kizárólag "e gyáva, ördögi támadás" végrehajtói a felelősek. Hozzátette: ilyen méretű terrortámadással nagyon nehéz úgy szembeszállni, hogy a válaszlépés minden szempontból hibátlan legyen.
A brit miniszterelnök szerint a terrorizmus továbbra is globális fenyegetés, amelyre globális választ kell adni, ez azonban évekig, sőt akár évtizedekig is eltarthat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt