Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Szeptember 19. 10:47, szerda | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti

Bűncselekménynek számít Olaszországban a náci karlendítés

Bűncselekménynek számít Olaszországban a náci karlendítés

Bűncselekménynek ítélte meg az olasz legfelsőbb bíróság a fasiszta karlendítést, abban az esetben, ha ezt a fasizmust vagy a nácizmust éltető jelszavak kísérik.

Az olasz igazságszolgáltatás hét év alatt döntött arról, hogy bűncselekménynek számít-e vagy sem az előrelendített jobb karral történő köszöntés.
Végül a legfelsőbb bírói testület mondta ki, hogy bűncselekményt követett el az az ötven éves olasz férfi, aki 2005-ben, egy Firenzében rendezett szélsőjobboldali találkozón jobb karját mereven a magasba lendítette, Benito Mussolini fasiszta vezér tipikus karmozdulatát utánozva - írta az olasz sajtó.
A férfit az újfasiszta találkozót ellenőrző rendőrök jelentették fel. A fasizmus dicsőítése egy 1952-es olasz törvény értelmében 18 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtandó.
A bírósági ítélet hangsúlyozta, hogy a szóban forgó karlendítés akkor számít bűncselekménynek, ha a fasizmust vagy nácizmust éltető jelszavak kísérik.
E kitétel nélkül többeket le lehetne tartóztatni - jegyezték meg az újságok arra emlékeztetve, hogy a mussolinis karlendítés egyáltalán nem ritka Olaszországban.
Paolo Di Canio, a Lazio labdarúgócsapat volt kapitánya 2007-ben jobb karját előrelendítve üdvözölte a Lazio szurkolóit Livornóban. Gianni Alemanno, Róma jobboldali főpolgármesterének szavazói karlendítéssel ünnepelték a politikus 2008-as választási győzelmét. Michela Brambilla, Silvio Berlusconi kormányának volt idegenforgalmi minisztere 2009-ben karlendítéssel szalutált az olasz csendőrség ünnepén.

Címkék: Olaszország-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.