Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Augusztus 18. 05:00, szombat | Életmód

Fesztivállal kezelhetjük a kapunyitási pánikot

Fesztivállal kezelhetjük a kapunyitási pánikot

Megfelelő kommunikációs ismeretek, jövőkép és tudatos pályaválasztás, valamint együttműködés nélkül a fiataloknál természetes a kapunyitási pánik kialakulása.

Mondta az Orientpress Hírügynökség kérdésére Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka-és pályatanácsadó szakpszichológus. A jelenség azokat a fiatalokat érinti, akik félnek szembenézni a munkavállalás nehézségeivel, kirepülni a családi fészekből, vagy belevágni a családalapításba. Nekik szól a Kapunyitási Pánik Fesztivál, melynek védnöke Navracsics Tibor közigazgatási-és igazságügyi miniszter.

Mi is a legfőbb oka a kapunyitási pániknak, s mi okoz gondot a fiatalok munkába állásakor? Erre a kérdésre adott választ Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka-és pályatanácsadó szakpszichológus az OrientPress Hírügynökségnek adott interjújában. A szakértő szerint már 16-17 éves korban, a középiskolákban tanítani kellene olyan a kommunikációs alapokat, amelyek elengedhetetlenek egy későbbi sikeres állásinterjún, illetve pályaorientációs foglalkozásokat kellene tartani. „Sokan vannak, akik csak egyetem után jönnek rá, hogy rossz pályát választottak. A felsőoktatási intézményekben az utolsó félévben kötelezően álláskeresésről szóló kurzust kellene tartani, s a pályakövetés is rendkívül fontos lenne” - tette hozzá.

Szatmáriné Dr. Balogh Mária szerint a legfőbb probléma, hogy pályaválasztáskor a legtöbben a barát/barátnő választását, 10-20 százalékban pedig a családi modellt követik a gyerekek, de nagyon kevés az, aki tudatosan keres pályát. Ennek hátterében strukturális probléma is áll, nevezetesen, hogy milyen nevet adnak az adott képzésnek. Sokszor csak diplomaszerzéskor derül ki, hogy adott végzettséggel – egyszakos bölcsész tanári vagy szociálpedagógiai diploma – nagyon nehéz bármit is kezdeni.

„Jó ötletnek tartom a duális képzést, ahol legalább annyi gyakorlati órát kellenek a diákoknak eltölteniük a leendő szakmájukban, amennyit elméleti képzéssel töltenek. Fontos a megfelelő kommunikációs ismerte, a jövőkép és tudatos pályaválasztás, valamint az együttműködés - ahol ez a három nincs meg, ott természetes a pánik” - tette hozzá a pszichológus.

Ahogy korábban ígérte, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes rövidre fogta beszédét a Kapunyitási Pánik Fesztivál bemutató sajtótájékoztatóján. „Megtiszteltetés, hogy védnöke lehetnek a Kapunyitás Pánik Fesztivál elnevezésű rendezvénynek, amelyből reményeim szerint hagyomány lesz”. A közigazgatási és igazságügyi miniszter azért azt hozzátette, a KIM a maga módján olyan utakat épít ki, amely segíti a pályaválasztókat eligazodni, s hogy a közszférában működő magatartási normákat is magukévá tegyék – utalt ezzel a Regeneráció elnevezésű programra.

„Hezitálás nélkül álltam a projekt mellé” - mondta Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos. Elmondása szerint a kormánynak olyan fiatalokat kell támogatnia, akik stabil jövőképpel rendelkeznek, így a saját egzisztenciájuk kiépítésével egy időben az ország jövőjét is pozitív irányba építik. „Két hónapja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondozásába került a zánkai ifjúsági centrum, ahol olyan közeget, infrastruktúrát igyekszünk kialakítani, ahol a maid fiatalok megfelelő kikapcsolódást találnak. Így ez a fesztivál is része a Zánka újratöltve! Nevű projektnek” - tette hozzá Mihalovics.

A Kapunyitási Pánik Fesztivált augusztus 24-26 között rendezik meg, a részvétel ingyenes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.