Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 24. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Fitch: meredeken romlik az euróövezeti periféria gazdaságainak adósminősége

Fitch: meredeken romlik az euróövezeti periféria gazdaságainak adósminősége

Meredeken romlott az idei első félévben az euróövezeti periféria gazdaságainak szuverén adósminősége, de az euróövezeti adósságválság globális szinten is rontja az államadósok kockázati megítélését - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett új világgazdasági helyzetértékelésében.

A Fitch átfogó elemzése kimutatja, hogy a nemzetközi hitelminősítő 2012 első félévében hat euróövezeti tagország adósbesorolásait rontotta összesen 16 fokozattal. Spanyolország államadós-osztályzatait a Fitch kétszer is leminősítette egyszerre több fokozattal; a spanyol adósbesorolások az idén eddig összesen öt osztattal romlottak, és a hosszú futamidejű spanyol államkötvény-kötelezettségek osztályzata jelenleg a gyenge befektetői kategóriát jelző "BBB" szinten áll.
Spanyolország adósságproblémái hétfőn ismét a piaci figyelem középpontjába kerültek, miután a tízéves lejáratú irányadó spanyol államkötvény hozama meredeken, 20 bázisponttal, a spanyol eurócsatlakozás óta nem mért szintre, 7,4 százalék környékére emelkedett.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics hétfői helyzetértékelése szerint a 7 százalék feletti államkötvényhozam önmagában még nem jelenti azt, hogy Spanyolország elkerülhetetlenül teljes körű külső pénzügyi segítségre szorul; a spanyol kötvényhozamok júniusban is átlépték a 7 százalékos küszöböt, azután visszasüllyedtek e szint alá.
A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor Görögország, Írország és Portugália esetében a 7 százalékos hozamszint "határozott mértékű átlépését" rövid időn belül követték a teljes körű pénzügyi mentőcsomagok, és a Capital Economics szakértői szerint a spanyol kormányt is "szorítja az idő".
A Fitch Ratings hétfői elemzése szerint a cég által osztályzattal ellátott államadósok besorolásainak kilátásai is meredek ütemben romlottak az elmúlt hat hónapban. A hétfői összesítés szerint a Fitch listáján szereplő országbesorolások 19,3 százalékára van érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás a fél évvel ezelőtti 10,3 százalék után, vagyis az idén eddig csaknem megkétszereződött a negatív kilátású szuverén osztályzatok aránya a Fitch Ratings nyilvántartásában.
A hitelminősítő a hétfői londoni elemzés szerint a nagy, fejlett ipari gazdaságok közül jelenleg tizenkettőnek az adósosztályzatára tart érvényben negatív kilátást - köztük tavaly november óta az Egyesült Államokra is -, ugyanakkor ebben az államdóscsoportban egyetlen ország besorolásain sincs osztályzatjavítás lehetőségét valószínűsítő pozitív kilátás.
A Fitch szerint a felzárkózó piaci térség "figyelemreméltó ellenállóképességről" tett tanúbizonyságot a kemény világgazdasági környezetben, ám ebben az országcsoportban is lefulladt az adósminőség korábbi javulási folyamata.
A hétfői elemzés kimutatta, hogy 2012 eddigi időszakában a Fitch mindössze egy államadósi felminősítést hajtott végre a felzárkózó térségben, jóllehet a tavalyi azonos időszakban 18, 2010 első felében pedig 13 felzárkózó térségi szuverén adós besorolásait javította.
A felzárkózó országcsoportban a Fitch Ratings az idén eddig csak két államadós - Magyarország és Egyiptom - besorolásait gyengítette, a negatív kilátások száma azonban már ebben a térségben is meghaladja a pozitív kilátásokét - áll a hitelminősítő hétfői elemzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.