Hírek
2012. Augusztus 07. 05:00, kedd |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Gabonadolog - mit rejtenek a reggelizőpelyhek

Azon felnőttek és gyermekek, akik gabonapehellyel kezdik a napot a napi ásványi anyag szükségletük egy részét már a reggeli órákban kipipálják. A gabonapelyhek ugyanis hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, bővelkednek B-vitaminokban, kalciumban és vasban, sok országban a reggelizőpelyhek számítanak ezek legfőbb forrásának - foglalta össze nemzetközi kutatások eredményeit a Nestlé.
Azok a gyerekek, akik reggelire gabonapelyhet esznek, több kalciumot visznek be a szervezetükbe, mint a reggelizőpelyheket nem fogyasztó kortársaik – derült ki egy angliai táplálkozási felmérésből. Ez az eredmény annak is betudható, hogy ezt a reggelifélét többnyire tejjel fogyasztják, ami az egyik legjobb kalciumforrás. Kiderül az is, hogy ezek a gyerekek több vasat, B- és D-vitamint juttatnak a szervezetükbe már a reggelivel, de a gabona jótékony hatásai közé sorolható náluk az is, hogy a szervezetükben jobb a folsav, B12-vitamin és riboflavin szintje.
Egy francia felmérés is hasonlóan jó eredményt mutatott: ennek keretében 3-17 év közöttieket vizsgáltak. Kimutatták, hogy a gabonapelyheket fogyasztóknál a pelyhek számítanak az első számú B1-, B3-, B5-, B6-, B9-vitamin és vasforrásnak. Egy friss, 2012-es minneapolisi felmérés pedig rámutatott, hogy a gabonapelyhet reggeliző gyerekeknél 30, a kamaszoknál pedig 20 százalékkal több a napi vasbevitel.
A felnőttek esetében a hozzáadott ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően a gabonapelyhek jelentősen javíthatják az alapvető mikrotápanyagok beviteli arányát. Így a nőknél a vas, a riboflavin és a folsav bevitele növelhető, ha rendszeresen kerül gabonapehely az asztalra. Egy ír felmérés során a felnőttek élelmiszer-fogyasztását vizsgálták, ennek során kiderült, hogy a dúsított gabonafélék akár 14-21 százalékát teszik ki a vitaminok és ásványi anyagok átlagos napi bevitelének.
Vita folyik a teljes értékű gabona fogyasztásáról is. A harvardi egyetem kutatói a gabonafogyasztás egészét, míg a világszerte mértékadó 'Táplálkozási irányelvek amerikaiaknak' alkotói a felét javasolják teljes értékű alapanyagokból elfogyasztani. Hazánkban elsősorban a területen tapasztalt hiányos tudás okoz problémát: egy tavaly végzett felmérés szerint a magyar családanyák még alig ismerik a teljes értékű gabona fogalmát.
'A tavalyi Magvas gondolatok a reggeliről felmérés megkérdezettjeinek 85 százaléka ugyan tulajdonított valamilyen jelentést a kifejezésnek, többségüknek azonban csak sejtése volt arról, hogy a gabonaszem három részével állhat kapcsolatban a fogalom' – mondja Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa.
Ezek érdekelhetnek még
2021. Március 04. 08:44, csütörtök | Életmód
Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával
Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával, az emberek többsége pedig rosszul ítéli meg azt - derült ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság és a Novo Nordisk kérésére készült reprezentatív kutatásból.
2021. Március 02. 11:25, kedd | Életmód
Már egy dózis Pfizer- és AstraZeneca-oltás is nagyon hatékony
A hétfőn ismertetett legfrissebb brit szakértői tanulmány szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga
2021. Február 25. 13:03, csütörtök | Életmód
Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az állatoknak
Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az ott élő állatoknak, például a jegesmedvéknek és narváloknak a helyváltoztatáshoz és táplálékszerzéshez - állapították meg amerikai kutatók.
2021. Február 23. 20:23, kedd | Életmód
Drámaian pusztulnak az édesvízi halak
Az édesvízi halak katasztrofális fajpusztulásáról számolt be egy jelentés, amely szerint a világ 80 faja már kihalt, közülük 16 tavaly, egyetlen év alatt.