Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 17. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Húszra nőtt a metilalkohol-mérgezéses halálesetek száma Csehországban

Húszra nőtt a metilalkohol-mérgezéses halálesetek száma Csehországban

Újabb két ember halt meg a hét végén metilalkohol-mérgezés következtében Csehországban.

Ezzel az áldozatok száma húszra emelkedett. A súlyos mérgezéssel kórházban kezeltek száma meghaladja a harmincat - közölte a cseh egészségügyi miniszter vasárnap.

Leos Heger a közszolgálati televízió egyik vitaműsorában nyilatkozva ugyanakkor elismerte: a beható rendőrségi vizsgálatok ellenére a hatóságoknak továbbra sem sikerült feltárni a mérgező alkohol eredetét.
Az üggyel kapcsolatban eddig már több mint egy tucat személyt vettek őrizetbe, és közülük 13 ellen büntetőeljárást is indítottak. Általában olyan emberekről van szó, akiknél nagyobb mennyiségű mérgezett alkoholt, illetve állami védjegy nélküli italt találtak.
Martin Cervícek országos rendőrfőparancsnok megerősítette, hogy a mérgezésekkel kapcsolatban a rendőrség több mint negyven ügyet tart nyilván, és ezeken a szálakon próbálják megtalálni a lehetséges terjesztőket, főleg a veszélyes pálinka gyártóját vagy gyártóit.
A cseh egészségügyi minisztérium péntek esti rendelete, amely alapján azonnali hatállyal betiltották az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazását, felszolgálását, felemás reakciókat váltott.
A rendőrség és az illetékes egészségügyi ellenőrző szervek vasárnapi jelentései szerint a rendeletet az üzletek és a vendéglők betartják, de ugyanakkor nagyon sokan túl drasztikusnak tartják és tiltakoznak ellene, mert nagy anyagi veszteséget okoz a gyártóknak és a forgalmazóknak is.
Heger a problémát elismerte, de hangsúlyozta, hogy a folytatódó halálesetek miatt pillanatnyilag nem volt más kiút.
"A problémát érzékeljük. Keressük annak lehetőségét, hogyan mérsékeljük a károkat. Dolgozunk azon, hogy meghatározzuk a biztonságos alkohol fogalmát, amely alapján enyhíteni lehetne az intézkedésen" - fejtette ki a miniszter.
A szesztilalom betartását a hét végén több ezer rendőr ellenőrizte országszerte. A rendelet megsértőit akár hárommillió koronáig (36 millió forint) terjedő pénzbírsággal is sújthatják.
A csehországi fejleményekre reagálva a lengyel tiszti főorvos vasárnap egy hónapra betiltotta a csehországi eredetű több mint húszszázalékos alkohol lengyelországi forgalmazását.
A prágai sajtó ugyanakkor azt írja: nem kizárt, hogy a metanol eredetét Lengyelországban kell keresni. Rámutat: Lengyelország déli részén már a csehországi mérgezési hullámot megelőzően bizonyíthatón legalább két metilalkoholos haláleset volt. Nincs bizonyíték arra nézve, hogy ezek az esetek összefüggésben lennének a csehországi mérgezési hullámmal.
A Novinky hírportál szerint az észak-morvaországi Opava városi kórházába vasárnap reggel olyan cseh házaspárt vittek be metilalkoholos mérgezéssel, amely azt állítja, hogy Lengyelországban vett vodkát ivott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.