Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Július 26. 20:53, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

IMF/EU-tárgyalások - EU: üdvözlendő a magyar kormány elkötelezettsége a további pénzügyi konszolidáció iránt

IMF/EU-tárgyalások - EU: üdvözlendő a magyar kormány elkötelezettsége a további pénzügyi konszolidáció iránt

Üdvözlendő a magyar kormány elkötelezettsége a további pénzügyi konszolidáció iránt - írta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió delegációjával folytatott megbeszélésekről csütörtök este Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó testület hozzátette: döntő fontosságú lépéseket igényel még az, hogy a konvergenciaprogram célkitűzéseit fenntartható és kiegyensúlyozott módon teljesítsék, miként azt az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa is ajánlotta.
A bizottság álláspontja szerint "ahhoz, hogy az államadósság csökkenő pályára kerüljön és a makrogazdasági stabilitás fennmaradjon, üzletbarátabb környezetre, valamint a növekedést és foglalkoztatást segítő, folytatódó szerkezeti reformokon nyugvó stabil gazdaságpolitikára és intézményes keretrendszerre van szükség".
Megkönnyíti majd a tervezett pénzügyi kiigazítást egy jobb pénzügyi keretrendszer, ahogyan azt az uniós miniszteri tanács is ajánlotta márciusban, és szerepel a nemrégiben kiadott úgynevezett országspecifikus ajánlásokban is - áll a brüsszeli nyilatkozatban. A fenntarthatósággal kapcsolatos kilátásokat szintén javíthatja egy középtávú államháztartási keretrendszer, a Költségvetési Tanács elemzői hatáskörének további szélesítése, illetve további lépések a nemzeti keretekre vonatkozó uniós követelmények teljesítése felé.
A közlemény kitér arra, hogy Budapesten széles körű tárgyalásokat folytattak a Széll Kálmán Terv gyakorlatba iktatásában elért haladásról is, valamint arról, hogyan lehet tovább ösztönözni a szerkezeti változásokat egyebek között az adópolitika területén, valamint a munkaerő- és a termékpiacokon. A középpontba a nagyobb mértékben foglalkoztatás- és befektetésbarát adórendszert kell helyezni - véli a bizottság.
Az EU-testület szerint a gazdaságpolitikának el kell kerülnie a gazdaság bizonyos ágazatainak (ide értve a nemzeti bankot is) eseti alapú terhelését, és haladnia kell a bankrendszer szilárdságát visszaállító reformokkal, hogy a bankok hozzájárulhassanak a gazdasági élénküléshez.
Fontos lesz a nők munkaerő-piaci részvételének támogatása, az oktatás és képzés segítése, a verseny ösztönzése, a veszteséget termelő állami vállalatok átalakítása (különösen a közlekedés területén), valamint minden vállalat számára egyforma feltételeket biztosító szabályozás kialakítása.
A brüsszeli közlemény arra is kitér, hogy az Európai Bizottság azt tervezi: az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal együttműködve "a következő időszakban" folytatja a konstruktív tárgyalásokat a magyar féllel az említett témákról. A testület delegációját továbbra is Barbara Kauffmann vezeti a tárgyalásokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.