Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Február 08. 06:56, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Kaliforniai hajtóvadászat egy volt rendőr után, aki háborút indított volt kollégái ellen

Kaliforniai hajtóvadászat egy volt rendőr után, aki háborút indított volt kollégái ellen

Hajtóvadászat indult Kaliforniában egy fegyelmivel elbocsátott rendőr után, aki lelőtte két volt társát, és további egyenruhások, valamint a családtagjaik meggyilkolásával fenyegetőzik.

A Los Angeles-i rendőrség közlése szerint egy Christopher Jordan Dorner nevű férfi rálőtt két rendőrre, akik közül az egyiket súrolta a lövedék, majd egy másik helyen ismét tüzet nyitott két rendőrre, az egyiket megölte, a másikat súlyosan megsebesítette.
A 33 éves férfit azért is körözik, mert feltehetőleg ő gyilkolta meg a 27 éves Monica Quant és a jegyesét, Keith Lawrence-t szombat éjjel. A lány apja, Randal Quan nyugalmazott rendőrtiszt védte Dornert fegyelmi ügyében. Az elkövető értésre adta, hogy gyilkosságok egy bosszúhadjárat kezdetét jelentik. Los Angelesben csütörtökön visszarendelték az utcákról a motoros járőröket, mert a gyilkos számára ők a legkönnyebb célpontok.
Dorner, a haditengerészet volt hadnagya, írt egy 11 oldalas kiáltványt, amelyben bosszút esküdött a csaknem 10 ezer fős Los Angeles-i rendőrség ellen, mert a testületből való kizárásával megfosztották álmai állásától. Felsorolt 40 embert, akit meg akar ölni.
"Nem hagyományos, aszimmetrikus háborút indítok mindazok ellen, akik a Los Angeles-i rendőrség egyenruháját viselik, legyenek szolgálatban, vagy azon kívül" - írta Dorner.
"Sohasem volt lehetőségem arra, hogy családom legyen, ezért elpusztítom a tieteket" - tette hozzá.
A volt rendőr "szükséges rossznak" nevezte a volt kollégái és azok családtagjai elleni támadásokat, amit nem "élvez", de mint mondta, a rendőrségnél jelentős változásoknak kell végbemenniük, és vissza akarja szerezni a becsületét.
"Nézzetek egyenesen a feleségetek/férjetek és az életben maradt gyereketek szemébe, és mondjátok meg nekik az igazságot arról, hogy miért haltak meg a gyerekeitek" - olvasható a kiáltványban, amelyben a férfi kijelentette, hogy nem fél a haláltól, mert már régen meghalt.
Dornert 2008-ban bocsátották el a rendőrségtől, azzal az indokkal, hogy hamis tanúvallomást tett, amikor azt állította, hogy kiképző tisztje, Teresa Evans őrmester letartóztatás közben megrugdosott egy elmebeteg gyanúsítottat. A rendőri testületből kizárt férfi többször fellebbezett, de visszatérési kérelmét mindig visszautasították, és a Los Angeles-i rendőrség vezetése mai is úgy véli, hogy Dorner eltávolítása helyes volt.
Az afroamerikai Dorner ezenkívül arra panaszkodott, hogy a Los Angeles-i rendőrség rasszista és brutális.
A több mint 120 kilós férfi, akinek mesterlövészi képesítése is van, fegyvert visel és veszélyes - figyelmeztetett a rendőrség, amely a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségét kérte a gyilkos kézre kerítéséhez.
A hajtóvadászatban részt vevő erők alapvetően a Los Angelestől mintegy 160 kilométerre található Nagy Medve-tó környékére összpontosítanak, ahol megtalálták Dorner kiégett gépkocsiját.

Címkék: USA-bűnügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.