Városlista
2019. november 20, szerda - Jolán

Hírek

2019. Június 06. 20:02, csütörtök | PR

Készpénzben kapja a fizetését - kaphat-e hitelt?

Készpénzben kapja a fizetését - kaphat-e hitelt?

Magyarország a bérek kreatív módon való átadásának hazája annyiban, hogy nagyon sok munkáltató nem egyben utalja bankszámlára a pénzt.

Érdemes tájékozódni, melyik bevételt fogadják el a bankok, és melyiket kevésbé, ha hitelt igénylünk. Milyen esetekben tudjuk igazolni a fizetésünket, és mikor nem?ű

Fizetés borítékban

Meglehetősen sokan nem tudnak hitelfelvételkor felmutatni egy bankszámlakivonatot, igazolandó a fizetésüket. Méghozzá azért, mert a munkavállalók ötöde idehaza borítékban kapja meg a fizetését.
Emellett a foglalkoztatottak 5 százaléka - az MNB 2018-as vizsgálata szerint - kapja részben számlára utalással, részben készpénzben a fizetését.
Hogy viszonyulnak a bankok ahhoz, ha ilyen igencsak hagyományos módon érkezik a pénz? Abban az esetben, ha a juttatás teljesen legális, azaz igazolható, adózott jövedelem, akkor többféle eljárás létezik.
A jó hír, hogy vannak pénzintézetek, ahol gyakorlatilag ugyanúgy kaphatnak kölcsönt azok, akik kézbe kapják a bérüket, mint azok, akik számlára.
Más bankok egyetlen kitételt szabnak, hogy az ügyfél rendelkezzen egy, legalább 2-3 hónapja fenntartott bankszámlával. Az ennél szigorúbb, de még mindig megengedő pénzintézeteknél egy további feltétel, hogy legyen aktív, nagyobb összegű pénzmozgás a bankszámlán.
Minden esetben elvárja egyébként a hitelnyújtó fél a NAV jövedelemigazolását a papírok beadásánál ilyen esetben.
Vannak viszont olyan bankok, amelyek nem fogadják el hitel alapnak a számlán megjelenő jövedelmet. Tehát ha a főnökünk kézbe fizet hó végén, a hitelfelvételi lehetőségeink beszűkülnek, és lehet, hogy túl drágán kapjuk meg például a lakáshitelt.

‘Feketén’ fizetett jövedelem

Sok vállalkozás még mindig - részben vagy egészen - nem legálisan fizeti ki az alkalmazottait, megspórolva a járulékokat. Jó tudni, ilyen esetben mindkét fél csal, és büntethető, ezért sem érdemes ebbe a megoldásba belemenni. No és hitel felvétel szempontból sem nyerünk így.
A munkáltató általában gondosan ügyel arra, hogy ne legyen látható a nem legális juttatás, ne tudjuk igazolni visszamenőleg sem. A bank előtt pedig nem lehet ezt a jövedelmet felmutatni hitelképességünk vizsgálatakor.

Öregségi és egyéb nyugdíjakNem maradnak ki a különböző hitelek felvételének lehetőségéből a nyugdíjasok sem. Amennyiben stabil, nem változó járulékot kapunk, amely a törlesztés egész ideje alatt változatlanul fennáll, az garantáltan hitelképessé tesz.
A bankkölcsönök esetén a bevétel, így a nyugdíj nagysága nem mellékes. Ha 85 ezer forint alatti a nyugdíjunk, akkor személyi kölcsönért nem érdemes folyamodnunk. A jelzáloghitelek alsó határa pedig a mindenkori minimálbér.
Az életkor nem jelent akadályt: a bankok ugyan megszabják a hitelfelvétel felső életkori határát - tehát például 105 évesen sajnos nem vehetünk fel 10 éves futamidejű kölcsönt - de adóstárs bevonásával a legidősebbek is beadhatnak hitelkérelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 20. 00:00, szerda | PR

Ablakfóliával a kilátás és belátás ellen

2019. November 19. 00:00, kedd | PR

Felni tisztítás környezetbarát módon

2019. November 13. 13:22, szerda | PR

Negyedszer MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Negyedszer nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Egy fedél alatt az ellenséggel

A családunkat nem választhatjuk meg, de a barátainkat igen. Vajon az ellenségeinkkel mi a helyzet?