Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 19. 14:02, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Az NZZ Magyarországról

Külföldi sajtó Magyarországról - Az NZZ Magyarországról

A svájci Neue Zürcher Zeitung Magyarországról és a magyar kormányról közölt riportot.

Magyarország Orbán Viktor miniszterelnök autokratikus stílusa ellenére továbbra is demokrácia; ami hiányzik Magyarországon, az egy igazi polgári társadalom. A politikusok külön osztályt alkotnak, amely Budapestről mozgatja a szálakat - állt a tekintélyes liberális-konzervatív svájci lap magyarországi riportjának bevezetőjében. Pécsett és vidékén járva a tudósító Beat U. Wieser arról számol be, hogy még sikeres vállalkozók is pesszimisták a jövőt illetően. Ez a hangulat - írta - a jelenlegi kormány és különösen a miniszterelnök vezetési stílusával függ össze. Orbán Viktor "úgy kormányoz, mint egy király" - vélekedik egy magát Fidesz-szavazónak valló vállalkozó. Egyes cégvezetők azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán rendszerváltozás zajlott le, mert úgy találják, a politika továbbra is beavatkozik a magángazdaságba. Feltűnő - írta a lap - , hogy milyen sokan csak név nélkül vállalnak ilyen kendőzetlen véleményt. "Úgy tűnik, a félelem légköre uralkodik" - jegyezte meg a szerző.
Egy budapesti ügyvédnő annak a véleményének ad hangot, hogy sosem alakult ki igazi középosztály, és ma is alig létezik az állampolgári tudatosság. Ezek nehéz körülmények a demokrácia számára - írta a lap. Egyúttal úgy vélekedett: Magyarország azonban nem diktatúra, és Orbán Viktor nem diktátor. A magyar politika tartalmilag gyakran ellentmondásos fordulatai az állandó hatalmi harc kifejeződései és Orbán is ennek értelmében próbálja használni kétharmados többségét. Orbán bírálói sem vitatják, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségeket nagyrészt a Gyurcsány Ferenc vezette előző kormány okozta. Egyes vállalkozók úgy vélik, hogy talán érdemes lett volna meghagyni a termelőszövetkezeteket a rendszerváltás után, mert sokan nem tudták megművelni a kárpótlási jegyért kapott földeket. Ez nem nosztalgia a szocialista idők után, hanem olyan látásmód, amely talán mégis egyfajta polgári tudatosságot jelez - írta a lap.
http://www.nzz.ch/aktuell/international/ungarn-mangelt-es-an-buergersinn-1.17620699

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.