Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Április 29. 17:48, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Londoni elemzők: minden idők leghosszabb recessziója valószínű az euróövezetben

Londoni elemzők: minden idők leghosszabb recessziója valószínű az euróövezetben

Az Európai Bizottság áprilisi fogyasztói és üzleti hangulatindexe arra vall, hogy az euróövezet gazdasági teljesítménye valószínűleg a második negyedévben is csökkenni fog, és ha ez bekövetkezik, az a valutauniót alkotó térség eddigi leghosszabb recesszióját jelentené a jelenlegi módszertan alapján több mint négy évtizedre visszavezetett mérések kiindulópontja óta - hangsúlyozták az EU-bizottsági jelzőszámok hétfői ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Az euróövezet széles bázisú gazdasági hangulati indexe 90,0-ről 88,6-ra esett vissza ebben a hónapban; az előzetes elemzői várakozás 89,3-es mutatót valószínűsített.
A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai az adatismertetés után összeállított értékelésükben közölték, hogy számításaik szerint az euróövezeti hangulatindex pillanatnyi szintje 1,5 százalék körüli éves GDP-visszaesésnek felel meg a tavalyi negyedik negyedévre becsült 0,9 százalékos GDP-mínusz után. Ez egyben az idei első és második negyedévre is hozzávetőleg 0,5 százalékos negyedéves összevetésű GDP-csökkenéssel konzisztens.
A Capital Economics elemzői szerint ha az euróövezet gazdasági teljesítménye az idei első és második negyedévben valóban csökken, az a leghosszabb recessziót jelentené a cég által a jelenlegi euróövezeti térségre kidolgozott GDP-mérési konstrukció 1970-es kezdődátuma óta.
Úgy vélik, mindez alátámasztja a cég azon előrejelzését, amely szerint az euróövezeti GDP-érték a konszenzusos prognózis által valószínűsítettnél sokkal meredekebb ütemben esik vissza az idén.
A Capital Economics hétfői elemzése nem tartalmaz számszerű GDP-előrejelzést, de idei első negyedéves előrejelzésében a ház háromévi folyamatos recessziót valószínűsített az euróövezetben. A cég szerint a 0,5 százalékos tavalyi visszaesés után a valutauniós GDP-érték az idén átlagosan 2,0 százalékkal, 2014-ben további 1,0 százalékkal csökken.
Az euróövezet gazdasági teljesítményére nagy londoni befektetési és elemzőházak is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak.
Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdaságelemző ház, az Economist Intelligence Unit (EIU) májusra szóló havi globális előrejelzésében közölte, hogy az általa eddig jósolt 0,4 százalékos GDP-mínusz helyett most már az eurógazdaság teljesítményének 0,7 százalékos csökkenésével számol 2013 egészében.
Az EIU folyamatosan rontja az eurógazdaságra adott előrejelzéseit. A 0,4 százalékos átlagos GDP-csökkenésről szóló, most 0,7 százalékos visszaesésre módosított korábbi becslés is már rontott prognózis volt, a ház ugyanis korábban 0,2 százalékos idei GDP-mínuszt valószínűsített az euróövezetben. Az EIU még korábbi, tavaly összeállított prognózisai 0,2 százalékos euróövezeti növekedéssel számoltak 2013-ra.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap közölték, hogy 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.
A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő az idei európai kilátásokról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett - A recesszió gödrében címet viselő - új prognózisában azzal számol, hogy az euróövezet hazai összterméke 2013-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik.
Az S&P azonban kidolgozott egy igen negatív alternatív forgatókönyvet is a vártnál esetleg hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén az euróövezetre még két év recesszió várna: a Standard & Poor's e negatív forgatókönyve szerint a valutauniós GDP-érték az idén 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt