Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 19. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: ideal

Májusi teendők a kertben

Májusi teendők a kertben

Az egyik legszebb és munkában leggazdagabb hónap. Illatos orgonával, virágzó fákkal, hosszú szárú tulipánnal, az első zöldfűszerekkel kényeztet bennünket.

Aki hagyja a meleg napoktól elcsábítani magát, az könnyen ráfázhat. Ezért tartsa magát a jól bevált szabályhoz: ami melegigényes, csak május 20. után ültethető ki a szabadba. Fogadja el e hónap jellemzőit: enyhe tavaszi nappalok, hideg éjszakák, meleg esők.
A konyhakertben
- Az uborka és a bab május első felétől vethető a szabadba. Mire a sziklevelek kibújnak a földből, a hideg éjszakák elmúlnak. Hidegebb vidéken, vagy ha a tavasz hűvös és nedves, a melegkedvelő zöldségkultúrákkal jobb május második feléig várni. A mag könnyen elrothad a földben, a sziklevél megáll a fejlődésben, a növény fogékonnyá válik betegségekre.
- A gyapjú- és törökbab érzéketlen a barátságtalan időjárásra. A karosbab és a bokorbab cserépben előnevelhető. Május elején tegye a beáztatott babszemeket virágcserépbe.
- A duzzadt mag a melegben gyorsan kicsírázik. A megerősödött növény május végén, június elején kiültethető.
- Ahol hideg a május, ott az uborkát is érdemes cserépben előnevelni. Az uborkát nem kötelező a talajon futtatni. Futtassa egyszerű rácsra, így tiszta termést szüretelhet.
- Vessen tépősalátát. A nyári fejes- és endíviasalátát legjobb kéthetente kis adagokban elvetni. A brokkoli még ráér, de a káposztával és a kelbimbóval már sietni kell.
- Az ágyás első hézagait nyári és hónapos retekkel, spenóttal töltse ki.
- Május elején vethetők az áprilisban elmaradottak: cukorborsó, mángold, dughagyma, mogyoróhagyma, karotta és cékla.
- Május végén kerül sor a késői sárgarépafélékre és a póréhagymára. Édeskömény is vethető ebben az időszakban.
- A hűvösebb területeken biztosabb a burgonyát csak májusban tenni a földbe: gyorsabban nő és egészségesebb lesz. Így a betakarítás ideje kora őszre tolódik.
- Május 20. után kiültethető a paradicsom, paprika, cukkini, articsóka és a csemegekukorica, meleg, védett helyre. A dinnye és a padlizsán különösen melegigényes.
- Nézze meg a sárgarépa, cékla és télispárga sorait. Ahol a vetés túl sűrű, ritkítsa meg.
- Május második felében ültesse a zellert és a korai hagymát. A korai burgonyát és borsót töltse fel földdel.
- Aki korán vetett és ültetett fólia alá, májusban már élvezheti az első salátát kaporlevelekkel, zsázsával, metélőhagymával. Szüretelhető a hónapos retek, a spenót, a májusi répa is.
A fűszerkertben
Kiültethetők az évelők: kakukkfű, zsálya, borsfű, citromfű, tárkony.
Vesse el az egynyári fűszernövényeket: a majoránnának, borsfűnek és a porcsinnak már elég meleg a föld. Vethet még egyszer zsázsát, kaprot, zsombort és turbolyát. A melegigényes bazsalikomot szobában kell előnevelni. A palánták egy részét ültesse ki védett helyre, a többit cserépben tegye a szobaablakba. Nedves, hűvös nyáron ott jobban fejlődik, mint a kertben.
A gyümölcsösben
Ha a gyümölcsfák kihajtottak, használhat folyékony trágyát, mely a törzskorongon keresztül szívódik fel. Szigetelje gondosan ezt a területet, hogy a talaj nedves maradjon. A gyümölcsbokrok alá is terítsen lekaszált füvet vagy szalmát, lombot, hogy a védett talajtakarót kiszélesítse.
A gyümölcsfák alatt a törzskorongot befedheti élő növénytakaróval (pl. sarkantyúka). Ez a növény segít a vértetű és a feketetetű ellen. Somkóró és mustármag is ültethető a törzskorongra. A helyet, ahová ősszel új gyümölcsültetvényt szán, vesse be zöldtrágyával: csillagfürttel vagy lóherével.
A hónapos és folytonérő eper is ültethető május elején. A meglevő ágyásokon a sorközöket fedje szalmával, védelmet nyújt a csigák ellen és tisztább lesz a gyümölcs. A különösen gazdagon virágzó bokrokat nevezze ki "anyanövénynek".
Milyen tennivaló van még?
Kedvező az idő új gyep és vadvirágmező telepítésére. A friss vetést rendszeresen öntözze. Gyűjtsön csalánt és vadnövényt a trágyagödörhöz. A komposzt helyét a tartalék elosztása után elő kell készíteni a hulladéknak, mely a gyomlálás és metszés során összegyűlik.
Természetes növényvédelem
- Csapatostul jönnek elő a csigák. Esténként gyűjtse össze őket, a deszkák és nyirkos zsákok alatt még reggel is könnyen megtalálhatók. Jól véd a csigák ellen a szétterített fűrészpor, homok vagy fenyőtűlevél. Csigahálóval megóvható a fiatal vetés.
- A tetveket vízzel locsolja le. Ha túl sok tetű van a növényen, üröm- vagy gilisztaűző varádics teával permetezzen.
- Földibolhák ellen segít a nedves talaj.
- Terítsen hálót a zöldségkártevők ellen a hagyma-, sárgarépa- és káposztaágyásra.
- Gombás megbetegedés ellen (lisztharmat, rozsdagomba) permetezzen zsurlólével.
- A rozsdás leveleket azonnal távolítsa el. Vágja le a lisztharmattal fertőzött ágvéget az egresről, a moníliával fertőzöttet a meggyről. Így megakadályozható a fertőzés terjedése.
- A bimbólyukasztó bogár és az almamoly a törzs köré tekert hullámpapír csíkokkal fogható meg.
Melegházban a fehér legyek ellen legjobb a szellőztetés és ha a növényeket nem ülteti szorosan egymás mellé.
Összefoglalás
Vetés- szabadföld: uborka, bab, nyári és tépősaláta, hónapos és nyári retek, karalábé, brokkoli, kelbimbó, káposzta, cukorborsó, mángold, spenót, karotta, cékla, póréhagyma, sárgarépa, édeskömény, chicoree-saláta, majoránna, borsfű, porcsin, kapor, zsázsa, turbolya, zsombor, egynyári virágok, gyep, virágtakaró.
Ültetés- szabadföld: uborka, bab, saláta, karalábé, káposztafélék, zeller, hagyma, dughagyma, mogyoróhagyma, burgonya, paradicsom, cukkini, paprika, csemegekukorica, articsóka, padlizsán, előnevelt egynyári zöldfűszerek, dália, hagymás virágok, előnevelt nyári virágok, balkonvirágok, rododendron, tűlevelűek. - melegház: uborka, paradicsom, paprika, padlizsán, dinnye, bazsalikom.
Gondozás:túl sűrű vetés ritkítása, burgonya és borsó betöltése, cserepes- és szobanövények öntözése a szabadban, elvirágzott tavaszi virágok levágása, szigetelő takaró felújítása, mandulafa metszése. Éjszakai fagy esetén a palántákra borítson vödröt vagy cserepet, a gyümölcsbokrokat és oleandert takarja le fóliával.
Betakarítás:saláta, hónapos retek, karalábé, korai sárgarépa, spárga, friss zöldfűszerek.
A hónap ötlete:
Csalántrágya- Töltsön meg egy nagyobb edényt apróra vágott friss csalánnal. Öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje és keverje meg minden nap. Időnként szórjon a tetejére egy maréknyi kőport, így leköti a kellemetlen szagokat. 10-20 nap alatt (melegben gyorsabb a folyamat) letisztul a lé. Az elkészült trágyát hígítsa fel 1:10 arányban és öntözze vele a növények gyökerét. Kiválóan alkalmas zöldség, gyümölcs és virágok táplálására. Kivéve: bab, borsó, vörös- és fokhagyma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya