Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 30. 08:17, szombat | Belföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

Megnyílt a 47. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

Megnyílt a 47. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

A Good Vibrations című, Lisa Barros D'Sa és Glenn Leyburn rendezte brit-ír film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt a 47. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban. Az alkotás a belfasti punkmozgalom megalapítójának, Terri Holoeynek a történetét dolgozza fel.

A kilencnapos filmszemlén összesen 217 alkotást láthatnak az érdeklődők. A filmek közül 65-nek Karlovy Varyban lesz a világ-, illetve nemzetközi premierje. A díjkiosztó záróesten Woody Allen Rómának szeretettel című filmjét vetítik le.
Az ünnepi megnyitón a cseh politikai és kulturális élet, valamint a nemzetközi filmvilág több híressége is megjelent. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiváli eseményeknek helyt adó Thermál szállóban a vendégek között volt Václav Klaus cseh köztársasági elnök és felesége is.
Helen Mirren, Oscar-díjas amerikai színésznő a nyitórendezvényen a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért Kristályglóbusz-életműdíjat kapott. A vendégek között volt Mirren férje, Taylor Hackford amerikai filmrendező és producer is.
A hagyományoknak megfelelően a legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül parádés nyitott kocsikon érkeztek a Thermálba.
A versenykategóriában nyolc játékfilmnek világpremierje, másik négy alkotásnak nemzetközi bemutatója lesz Karlovy Varyban. Magyar alkotás nem kapott meghívást a versenykategóriába, de amerikai, német és francia játékfilm sem. Bekerült a versenyprogramba azonban egy-egy portugál, norvég, görög, japán, osztrák és lengyel film. A legjobbnak ítélt filmet nemzetközi zsűri választja ki. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon kívül 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.
A versenyfilmeket éjfélkor a felújított nyári szabadtéri színházban is megtekinthetik az érdeklődők. A tavaly bevezetett újdonság naponta telt házat eredményezett a szabadtéri színházban.
A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik győztes a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.
A fesztivál programját számos szekció alkotja, köztük a Látóhatárok (Horizonts), Másik nézőpont (Another View), Nyugattól keletre (East of the West), Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice), cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.
Néhány szekcióban magyar alkotásokat is bemutatnak. Bergendy Péter A vizsga című munkája az East of the West versenyprogramba kapott meghívást. Ugyanitt szerepel Cserhalmi Sára író-rendező Drága besúgott barátaim című játékfilmje. Szabó István Az ajtó című filmdrámáját külön program keretében láthatja a fesztivál közönsége. A Szabó Magda regénye nyomán készült alkotás egyik főszereplője Helen Mirren. Az idei Berlinalén a zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével elismert, Csak a szél című film, Fliegauf Bence munkája a Horizonts válogatásban szerepel.
Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette.
A kilencnapos rendezvény költségei mintegy 135 millió koronát (1,5 milliárd forint) tesznek ki. Az összeg harminc százalékát az állam biztosítja.
Az eredményhirdetést és a díjkiosztást július 7-én, szombaton tartják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.