Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 22. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megvan a spanyol mentőcsomag, de nagy a baj

Megvan a spanyol mentőcsomag, de nagy a baj

Jóváhagyták az euróövezeti országok pénzügyminiszterei azt a hitelprogramot, amely alapján Spanyolország 100 milliárd euróig terjedő nemzetközi támogatást kap a bankágazat konszolidálására – számolt be róla a Reuters. Az euróövezeti stabilitási mechanizmus keretéből már ebben a hónapban elkülönítenek 30 milliárd eurót. A hitelek átlagos lejárata 12,5 év, maximális lejárata 15 év.

A pénzügyminiszterek a konferenciahíváson meghatározták a segítségnyújtás kereteit és feltételeit is, de a felhasználható összeget egyelőre nem határozták meg pontosan, azt a spanyol bankrendszer auditjához kötik. 'A pénzt nem fogjuk rögtön folyósítani, mert az egyes bankok vizsgálata még tart' - mondta a luxemburgi pénzügyminiszter, Luc Frieden. A mentőcsomag folyósítása 2013 végéig tart - számolt be róla az origo.hu.

Ezt megelőzően újabb spanyol tartomány jelentkezett a pénzt kérők listájára. Valencia gyakorlatilag csődöt jelentett azzal, hogy pénzügyi segítségért a spanyol kormányhoz fordult. Ha nem kapnak, fizetésképtelenné válhatnak, mert nem fogják tudni finanszírozni az idén lejáró adósságot. A hírre a spanyol CDS felár soha nem látott magasságba emelkedett, a 10 éves kötvényhozamok pedig 7,22 százalékra ugrottak. Az nem meglepetés, hogy Valencia autonóm tartomány súlyosan el van adósodva, csak idén 8,12 milliárd eurós adósságot kellene megújítania a tartománynak, miközben közel 1 milliárdos kiigazítócsomagot is elfogadott a tartományi törvényhozás. A tartományt már év elején bóvliba vágta az S&P. Hasonlóan nehéz helyzetben van még Katalónia és Andalúzia is, ahol továbbra is akadozik a megszorító csomag elfogadtatása a tartományi parlamentben.

Közben a német alsóház zöld utat adott a spanyol bankmentő csomagnak és a finn parlament is elfogadta a spanyol bankmentés tervét 109-73 szavazati aránnyal.Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter közölte, hogy az, aki arra számít, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus forrásait mielőbb felhasználják majd a bankszektor tőkehelyzetének erősítésére, vagy aki azzal számol, hogy a bankszektor közvetlenül is kaphat forrásokat az uniós mentőalapból, az csalódni fog.

A spanyol törvényhozás csütörtökön 65 milliárd eurós megszorító csomagot fogadott el. Mariano Rajoy konzervatív kormányának célja, hogy a jelenlegi 8,9 százalékos államháztartási hiány 2014-re a maastrichti kritériumoknak megfelelő 3 százalékos határ alá kerüljön.Madridban csütörtökön este ezrek vonultak utcára, tiltakozva az újabb szigorú megszorító intézkedések ellen, az akciókat a két legnagyobb szakszervezet szervezte. Az új takarékossági intézkedések között szerepel a nyugdíjkorhatár emelése (65-ről 67 évre), az áfa-kulcs emelése (18-ról 21 százalékra), a munkanélküli segély csökkentése is.

A New Yorki tőzsde eséssel reagált arra a hírre, hogy a valenciai tartomány a spanyol kormány segítségére szorulhat. A kedvezőtlen befektetői hangulatban nem kímélték a nyersanyagokat sem, a kockázati étvágy csökkenése, és a dollár erősödése az amerikai könnyűolaj hordónkénti jegyzését 92 dollár környékére lökte. Ezzel szemben az arany drágult, mivel a befektetők keresik a biztonságosnak hitt eszközöket.

A spanyolországi hírek után a forint is esni kezdett, gyengült az euró is.A forint gyengülése az euró ellenében megállt 286,9-nél, kemény ellenállási pont volt a 287, a hazai deviza így is nagyot esett a közös európai valutával szemben, pedig a héten eddig eseménytelen kereskedésben folyamatosan erősödött a hazai fizetőeszköz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.