Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 26. 07:06, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

MI5-főnök: vonzó terrorcélpont a londoni olimpia

MI5-főnök: vonzó terrorcélpont a londoni olimpia

Vonzó célpontot kínálhat a terroristáknak a jövő hónapban kezdődő londoni olimpia - mondta hétfő esti beszédében a brit elhárítás (MI5) igazgatója.

Jonathan Evans a londoni City polgármesterének hivatalában - Mansion House - tartott előadásában "kétségtelennek" nevezte, hogy egyes terrorhálózatok "fontolóra vették" támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt. A biztonsági előkészületek azonban már javában zajlanak, és az olimpia "nem lesz könnyű célpont" - fogalmazott az MI5 vezetője.
Evans közölte azt is, hogy az MI5 londoni központjában "korlátozták az eltávozásokat" az olimpia idejére. Hozzátette: nem szabad azt hinni, hogy Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorhálózat néhai vezetőjének halálával elenyészett a terrorfenyegetés.
A BBC biztonságpolitikai tudósítója az MI5 igazgatójának beszédéhez fűzött kommentárjában közölte: az olimpiai akkreditációs eljárás keretében eddig félmillió embert ellenőriztek, és úgy tudni, hogy számos jelentkezőtől a nemzetbiztonsági vizsgálatok során megtagadták az akkreditációt.
A londoni olimpiai játékok biztonságának védelmét célzó rendkívül nagyszabású katonai előkészületekről már eddig is számos részlet vált ismertté.
London légterét a tervek szerint hat rakétaüteg védi majd; ezeket a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadásokhoz hasonló repülőgépes merényletek elhárítására - vagyis akár eltérített polgári repülőgépek lelövésére is - lehet használni. Bevetésük David Cameron brit miniszterelnök személyes döntési jogkörébe tartozik.
Philip Hammond brit védelmi miniszter a parlamentnek már december közepén megküldött részletes tájékoztatójában közölte, hogy a védelmi minisztérium összesen 13.500 katonával erősíti meg a londoni olimpiai rendezvények biztonsági őrizetét.
Ez nagyobb létszámú egység, mint az Afganisztánban harcoló brit kontingens, amely jelenleg kilencezer tagú.
Hammond közölte: a biztonsági műveletbe bekapcsolódik a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopter-hordozó, amely az olimpia idején a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz a Temzén.
Az Ocean fedélzetéről Puma vagy Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását.
A londoni olimpia biztonsági ellenőrzésében még egy hadihajó vesz részt, a Bulwark, amely a dél-angliai Weymouth-öbölben állomásozik majd, és vezénylő-ellenőrző, valamint logisztikai támogató feladatokat lát el.
A brit védelmi tárca felhívta a látogatók figyelmét arra is, hogy a stadionokba tartó közönségnek "repülőtéri stílusú" biztonsági ellenőrzésekre kell felkészülnie.
Hétfő esti beszédében az MI5 főnöke a Nagy-Britanniát fenyegető általános terrorveszélyről elmondta, hogy a helyzet változóban van: a korábbi, koncentrált fenyegetés helyett egyre jellemzőbb "a kevésbé monolitikus, szélesebb bázisú" kockázat. Ennek illusztrálására Jonathan Evans kijelentette, hogy a múltban az MI5 terrorelhárító tevékenységének 75 százaléka kötődött valamilyen módon Pakisztánhoz és Afganisztánhoz, ez az arány azonban mára 50 százalék alá csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).