Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Szeptember 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nők a nemzetgazdaságban, búcsúzó Csodák Palotája és tojásimport a Lapszemlében

Nők a nemzetgazdaságban, búcsúzó Csodák Palotája és tojásimport a Lapszemlében

Vonzóbbá kell tenni a munkáltatók számára a szülés után visszatérő édesanyák foglalkoztatását, ami válság idején leginkább anyagi többletjuttatásokkal érhető el – foglalta össze a Magyar Hírlap a Nők a nemzetgazdaságban címmel rendezett sajtóbeszélgetésen elhangzottakat. Kiköltöztetik a Csodák Palotáját a Millenárisról – számol be a Népszabadság. A Magyar Nemzet közlése szerint duplájára nőtt az Európai Unióban a tojástermékek importja az első félévben az előző év azonos időszakához képest.

Az egykulcsos adórendszer bevezetésével egy időben kis mértékű, de viszonylag folyamatosnak mondható növekedés indult a gyermekszületések számát tekintve, amihez a családi adókedvezmények kedvező mértéke is hozzájárul – idézi a Magyar Hírlap Szalai Piroska a Nők a nemzetgazdaságban című rendezvényen elhangzott szavait. A miniszteri biztos kiemelte, a születésszám és a részfoglalkoztatásban dolgozó kismamák száma egyenes arányban áll, tehát amely országokban több a részmunkaidős állás, magasabb az évente születő gyermekek száma is. Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese ezzel szemben úgy fogalmazott, a gyermekszületések száma évek óta romló tendenciát mutat. A női és férfiszerepekkel kapcsolatban leszögezte, harminc éve nem változott a szerepmegosztás, Magyarországon a hagyomány és az értékrend megegyezik a tanúsított magatartással. Ékes Ilona Fidesz-képviselő nehezményezi, hogy Magyarországon szembetűnően kevés a női felső vezető, politikus, ám figyelembe kell venni, hogy a magyar nők hagyománytisztelők, és nem feltétlenül szeretnének férfias munkaköröket vállalni.

***

Szokatlanul rövid időt kapott a kiköltözésre a Csodák Palotája, az eredeti és szeptember végén lejáró szerződésben megszabott november 30-i dátum helyett október közepéig el kell hagyniuk a Millenárist – írja a Népszabadság. A hét éve itt működő interaktív tudományos játszóház vitathatatlan népszerűséget szerzett, és a Millenáris területére érkező legtöbb – az elmúlt évek alatt másfél millió – látogatót vonzotta. A lap szerint a búcsúnak előjelei is voltak, hiszen az eddig mindig két évre kötött bérleti szerződést tavaly már csak egy évre hosszabbították meg velük. Mint írják, a Csodák Palotája nem hozott olyan sokat a már állami támogatás nélkül működő Millenáris konyhájára, de az állandó látogatottság miatt (a többi épületben az elmúlt évek során csak időszakos programok voltak) a tartalmas és szórakoztató tudományos ismeretszerzés mégis jelentős közvetett haszonnal járhatott a Millenáris számára, ahogy a Forma–1 is a fővárosnak. Ugyanakkor továbbra sem tudni, hova költöznek, egyelőre tart a helykeresés.

***

Az Európai Unióban a tojástermékek importja 99 százalékkal, csaknem 19 ezer tonnával nőtt az első félévben 2011 azonos időszakához képest – hivatkozik a Magyar Nemzet az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentésére. A behozatalban a tojáspor és a tojáslé aránya a legnagyobb, döntő része pedig az Egyesült Államokból és Argentínából érkezett. A behozatal oka a közösség piacán tapasztalható tojáshiány volt, ami elsősorban az unió idén életbe lépett tyúkketrec-szabályozása miatt következett be. A szabályozás a hazai termelőket is komoly kihívások elé állította, azonban számukra nagy segítséget jelentett, hogy hárommilliárd vissza nem térítendő támogatást hívhattak le. Miközben a tojás ára megemelkedett, az eladott mennyiség csökkent. Holott a KSH adatai szerint a tojós tyúkok száma is csökkent, a Magyar Tojóhibridtenyésztők és Tojástermelők Szövetsége úgy nyilatkozott, jövőre nem fog csökkenni a ketreces tojóstyúk-állomány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről