Városlista
2020. július 4, szombat - Ulrik

Hírek

2019. November 10. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: lakáskultúra

Novemberi teendők a kertben és a balkonon

Novemberi teendők a kertben és a balkonon

Rövidülnek a nappalok, sokasodnak a kerti teendők. Okosan ossza be az idejét, hogy mindent el tudjon végezni!

Végezze el a gyep utolsó nyírását, gereblyézze ki a filcesedő réteget, és vetéssel, gyeptéglával javítsa ki a hibákat. Ássa ki az elvirágzott nyári hagymások gumóit, és letisztogatva tárolja őket fagymentes helyen. Tegye rendbe az évelőket: a holt részeket távolítsa el, a termést hagyja meg dísznek, madáreleségnek. Térdmagasságig vágja vissza az ágyásrózsákat. Az öreg sövényt ifjítsa meg visszavágással, a nyáron virágzót ritkítsa.
Fa- és sövényültetés
Szabad gyökerű lombhullató fákat, cserjéket és évelő kúszónövényeket (pl. klemátisz) a nyugalmi időszak idején telepítsen. Konténeres egyedeket bármikor ültethet.
Feladatok a kertben
Avar: Ne égessen! A gyepről összegereblyézett levelekkel betakarhatja a fagyérzékeny növények tövét. A lombot komposzthalomra is szórhatja – finomra aprítva gyorsabban lebomlik. Vadgesztenye-levelet csak akkor komposztáljon, ha nem fertőzte meg az aknázómoly! A komposztálás szabályairól itt olvashat:www.humusz.hu
Kerti tó: Halássza ki az algákat és a növényi hulladékokat, emelje ki a szivattyúkat. A trópusokról származó vízinövényeket vödörben teleltesse át a házban. A parton növőket tövig vágja vissza. Szüntesse be a halak etetését.
Szerszámok
A kerti szezon végén nézze át, rozsdátlanítsa és élezze meg a szerszámait. Húzza meg vagy pótolja a csavarokat. A kapát és az ásót alaposan tisztogassa le spatulával, drótkefével!
Balkon
Ültessen télen is díszítő növényeket a balkonra! Például az örökzöld tőzegmirtusz, más néven mirtuszhanga félárnyékot, párás levegőt, savanyú talajt kíván, gondozása az erikáéhoz hasonló. Húsos bogyói mérgezőek, fajtától függően fehérek, piros árnyalatúak vagy lilák. Erős fagyban takarja be a cserepét. Még a téli pihenő előtt trágyázza meg a mediterrán dézsásokat és az évelő fűszereket, hogy a hajtásaik kellőképpen fásodjanak. Hideg éjszakákon fátyolfóliával óvja a későig virágzó növényeket. A muskátlikat, a fuksziákat, a dézsásokat vigye fagyvédett helyre.
Lakás
Vizsgálja át a szabadból beköltöztetett szobanövényeit, és ha kell, szabadítsa meg őket a kártevőktől. Csak a levelek portalanítása, lemosása után kerüljenek vissza a fényigényüknek megfelelő téli helyükre! A nyugalmi időszakban kevesebb öntözést és ritkább tápoldatozást igényelnek. A megváltozott körülmények miatt természetes a levélhullás.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 29. 14:16, hétfő | Helyi

Gyalogátkelőket tettek biztonságosabbá a Bridgestone önkéntesei

Tatabánya 5 kiemelten veszélyes gyalogátkelőhelyét tette biztonságosabbá figyelemfelkeltő piktogramokat felfestésével a Bridgestone és Tatabánya Város Önkormányzata.

2020. Április 09. 00:00, csütörtök | Helyi

A járvány frontvonalában dolgozókat segíti abroncsaival a Bridgestone

Új abroncsokat kapott a Szent Borbála Kórház és a Tatabányai Városrendészet autóflottája

2020. Július 04. 11:03, szombat | Belföld

Meghalt egy koronavírusos beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt egy krónikus beteg, és kettővel, 4174-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.