Városlista
2019. december 7, szombat - Ambrus

Hírek

2019. November 10. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: lakáskultúra

Novemberi teendők a kertben és a balkonon

Novemberi teendők a kertben és a balkonon

Rövidülnek a nappalok, sokasodnak a kerti teendők. Okosan ossza be az idejét, hogy mindent el tudjon végezni!

Végezze el a gyep utolsó nyírását, gereblyézze ki a filcesedő réteget, és vetéssel, gyeptéglával javítsa ki a hibákat. Ássa ki az elvirágzott nyári hagymások gumóit, és letisztogatva tárolja őket fagymentes helyen. Tegye rendbe az évelőket: a holt részeket távolítsa el, a termést hagyja meg dísznek, madáreleségnek. Térdmagasságig vágja vissza az ágyásrózsákat. Az öreg sövényt ifjítsa meg visszavágással, a nyáron virágzót ritkítsa.
Fa- és sövényültetés
Szabad gyökerű lombhullató fákat, cserjéket és évelő kúszónövényeket (pl. klemátisz) a nyugalmi időszak idején telepítsen. Konténeres egyedeket bármikor ültethet.
Feladatok a kertben
Avar: Ne égessen! A gyepről összegereblyézett levelekkel betakarhatja a fagyérzékeny növények tövét. A lombot komposzthalomra is szórhatja – finomra aprítva gyorsabban lebomlik. Vadgesztenye-levelet csak akkor komposztáljon, ha nem fertőzte meg az aknázómoly! A komposztálás szabályairól itt olvashat:www.humusz.hu
Kerti tó: Halássza ki az algákat és a növényi hulladékokat, emelje ki a szivattyúkat. A trópusokról származó vízinövényeket vödörben teleltesse át a házban. A parton növőket tövig vágja vissza. Szüntesse be a halak etetését.
Szerszámok
A kerti szezon végén nézze át, rozsdátlanítsa és élezze meg a szerszámait. Húzza meg vagy pótolja a csavarokat. A kapát és az ásót alaposan tisztogassa le spatulával, drótkefével!
Balkon
Ültessen télen is díszítő növényeket a balkonra! Például az örökzöld tőzegmirtusz, más néven mirtuszhanga félárnyékot, párás levegőt, savanyú talajt kíván, gondozása az erikáéhoz hasonló. Húsos bogyói mérgezőek, fajtától függően fehérek, piros árnyalatúak vagy lilák. Erős fagyban takarja be a cserepét. Még a téli pihenő előtt trágyázza meg a mediterrán dézsásokat és az évelő fűszereket, hogy a hajtásaik kellőképpen fásodjanak. Hideg éjszakákon fátyolfóliával óvja a későig virágzó növényeket. A muskátlikat, a fuksziákat, a dézsásokat vigye fagyvédett helyre.
Lakás
Vizsgálja át a szabadból beköltöztetett szobanövényeit, és ha kell, szabadítsa meg őket a kártevőktől. Csak a levelek portalanítása, lemosása után kerüljenek vissza a fényigényüknek megfelelő téli helyükre! A nyugalmi időszakban kevesebb öntözést és ritkább tápoldatozást igényelnek. A megváltozott körülmények miatt természetes a levélhullás.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 07. 00:00, szombat | Helyi

Piaci körkép

Mogyoró: egy egészséges rágcsa

2019. December 06. 00:00, péntek | Helyi

Miklós napja van!

A keleti egyházak máig legtiszteltebb szentje Miklós püspök

2019. December 04. 00:00, szerda | Helyi

Borbála napja van!

Európa csaknem minden országában, ahol bányászat folyik, évszázadok óta megünneplik december 4-ét, a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a napját

2019. December 03. 09:51, kedd | Helyi

Változik a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje 2019.11.27. 14:59

Az év végi ünnepekre való tekintettel december hónapban módosult nyitvatartási időben fogadják az ügyfeleket a Városházán.