Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 24. 08:35, hétfő | Életmód
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti

Nyolcvan évig nem játszhattak a lakóházak udvarán a milánói gyerekek

Nyolcvan évig nem játszhattak a lakóházak udvarán a milánói gyerekek

Forradalminak nevezte az olasz sajtó a milánói önkormányzat döntését, miszerint a gyerekek ismét játszhatnak a lakóházak udvarain.

"Tilos játszani!", "Focizni tilos!" - idézte a sajtó a feliratokat, amelyek gyakoriak a milánói lakóházak udvarain, ám most egymás után eltávolítják azokat. Az észak-olasz nagyvárosban a harmincas években tiltották be a lakóépületek udvarain, kertjeiben, közös szabadtéri területein való játékot. Az sem számított, hogy az ott élő gyerekeket zárták ki, arra kényszerítve őket, hogy a sokkal veszélyesebb utcán fussanak, labdázzanak, kerékpározzanak. Később játszótereket építettek, de a családoknak többnyire csak a hétvégén van ideje ide elmenni. Most a gyerekek visszatérhetnek játszani saját házaikban - írták az újságok. Nemcsak a lapok, hanem a milánói családokat képviselő egyesületek is örömmel üdvözölték az általuk "abszurdnak" nevezett tiltás megszüntetését. Októbertől szabad lesz a játék a lakóházakban a lakóközösségi rendszabály előírásai szerint, vagyis tiszteletben tartva a délutáni pihenőt. Nem Milánó az első olasz város, amely véget vetett az évtizedek óta érvényben levő játéktilalomnak. Torinóban 2006-ban "nyitották ki" a házak udvarait. A gyerekeknek csak délután kettőtől négyig és este tíztől reggel nyolcig nem szabad kiabálni, vagy pattogtatni a labdát az udvaron. Rómában Walter Veltroni, aki 2001-2008 között volt a város polgármestere, többször megpróbálta eltöröltetni a játéktilalmat. Az önkormányzati testület azonban nem szavazta meg.
Bariban és Palermóban két évvel ezelőtt a hat év feletti gyerekeknek betiltották az udvarokon, utcán és tereken való játékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.