Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. December 22. 11:32, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Olasz kormányválság - A parlament feloszlatására készül az államfő

Olasz kormányválság - A parlament feloszlatására készül az államfő

Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök szombaton megkezdte a konzultációt a parlamenti frakcióvezetőkkel, amely megelőzi a római felső- és alsóház feloszlatását, miközben Olaszország a lemondott Mario Monti lehetséges bejelentéseit találgatja a választási kampányban való részvételéről.

Kilenc parlamenti frakció vezetőit fogadja Giorgio Napolitano szombat délelőtt. Az államfővel való konzultációt a jobbközép Szabadság Népe (PdL) kezdte, amelyet a balközép Demokrata Párt követ, utolsóként pedig a függetleneket fogadja Napolitano. Napirenden a február 24-25-re tervezett választásokig tartó időszak intézményes feladatainak ütemezése szerepel.
A parlamenti pártok után az államfő a felső- és alsóház elnökével egyeztet. Giorgio Napolitano hétfőig feloszlatja a parlamentet, miután a költségvetési törvény megszavazása után Mario Monti kormányfő péntek este benyújtotta lemondását.
Véget ért a szakértői kormány 401 napja - kommentálta az olasz sajtó Monti távozását. Nem volt sok ideje, de "többet is tehetett volna" - értékelte az IlSole24Ore gazdasági napilap.
Az újságokat elsősorban Monti esetleges visszatérése foglalkoztatta, hogy szakértői csapata vezetése után részt kíván-e venni a pártpolitikai küzdelemben.
Hírügynökségi értesülések szerint Monti a vasárnapra meghirdetett sajtótájékoztatóján mégsem jelenti be a választási kampányba való belépését a centrumhoz tartozó erők élén. Ehelyett programot mutat be a szerinte szükséges reformokról. Ennek támogatása alapján dönt majd arról, hogy saját választási listát állítson-e vagy sem.
Elemzők szerint Monti az utolsó órákban módosította elképzeléseit, miután a felmérések is azt mutatták, hogy az olaszok 60 százaléka túl korainak tartja miniszterelnök-jelöltként való indulását.
"Monti jelölése összeférhetetlen a demokrácia szabályaival, nincs is saját pártja" - nyilatkozta Susanna Camusso, a CGIL szakszervezet főtitkára a szélsőbaloldali Il Manifestónak.
Montit a bizonytalanság követi - írta a konzervatív Corriere della Sera, míg a balközép Il Fatto Quotidiano így fogalmazott: Monti ment, és talán visszatér, vagy mégsem.
Megszabadultunk Montitól - írta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale. Maga Silvio Berlusconi volt kormányfő így kommentálta Monti távozását: "vége a demokratikus űrnek, ismét az olaszok döntenek arról, ki vezesse őket".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.