Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Május 25. 00:00, szombat | Helyi

Praktikák a tökéletes gyepfelületért

Praktikák a tökéletes gyepfelületért

Beelőzni a szomszéd rétjét

Minden kerttulajdonos egységes, zöld színben ragyogó fűtakaróról álmodik. A szépségért viszont meg kell szenvedni. Sok figyelmet és rendszeres karbantartást igényel a pázsit. A Praktiker szakértője, Nagy Szilvia öt jótanácsot oszt meg az olvasókkal.

Magvas gondolatok

Évente legalább egyszer érdemes utánvetni a füvet. A legfontosabb a megfelelő fűmag kiválasztása. A leggyakoribb típusok a pázsit-, sport-, taposást tűrő, nyírást ritkán igénylő, illetve az árnyék- vagy szárazságtűrő fűmagkeverékek. A pázsit fűmagok képezik a legszebb fűtakarót, de igénylik a rendszeres gondoskodást és öntözést. A sport fűmagkeverékek jó ellenálló-képességgel rendelkeznek, könnyebben regenerálódnak. Gyerekek, házi kedvencek miatt ajánlott elvetni. A szárazságtűrő fűmagok jobban viselik az aszályos időket. A kert árnyékos részeire az árnyéktűrő fűmagkeverék ajánlott. Akár többféle magot is elvethetünk szezon kezdetén, a kertrész funkciójának és elhelyezkedésének megfelelően.

A talaj titka

Amatőrök sokszor nem tudják, miért is fontos mozzanata a fűápolásnak a gyepszellőztetés. Időről időre a gyakori csapadék miatt tömött pórusúvá válik a kertünk talaja. A gyepszellőztetés funkciója a talaj frissítése és fellazítása, extra oxigénnel való ellátása. Segít eltávolítani a talajon kialakult szerves réteget, ami főleg elhalt növényi anyagokból, mohából tevődik össze. A kert sajátosságaitól függően használhatunkkézi gyepszellőztetőt, ami karom formájú fogakkal ellátott, gereblyére hasonlító eszköz. A piacon kaphatók komplett elektromos mélyszellőztető berendezések, ezekkel igen gyorsan nagy felületeket is meg tudunk dolgozni. A késeket illetve a kézi eszközt pár centi mélységre állítsuk be, és forgassuk fel vele a talajt. Érdemes először a felszíni réteget megmozgatni, majd kicsit mélyebbre is szánthatunk vele. A Praktiker áruházaiban kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb eszközt.

Etessük a gyepet!

Szellőztetés után kell elszórni a trágyát vagy a gyephez árusított tápanyagot. Ha kicsit ritkás a pázsit, akkor érdemes beszórni új vetőmagokkal, hiszen így azok közvetlenül a tápanyagban és az oxigéndús talajban tudnak fejlődni. A Praktikerben a trágyáknak és növényi tápanyagoknak igen széles kínálatát találhatjuk meg. Érdemes kikérni szakemberek véleményét az összetételről, a környezeti hatásokról és az ár/érték arányról. Általában ezeknél a termékeknél is igaz az, hogy a drágább verziók jobbak, szebbé teszik a gyepet.

Természetes öntözés

A kert egyik legjobb barátja az esővíz. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre többen döntenek hasznosításamellett.Legelső pozitív tulajdonsága, hogy ingyen van. Kis fáradtsággal sok pénzt spórolhatunk vele. Bár nem helyettesíti a háztartásban felhasznált összes vizet, de a kert öntözésére, WC öblítésre kiváló. Környezetvédelmi szempontból is optimális, nem olyan kemény, mint a vezetékes vagy a fúrt kutakból származó víz. Ezért érdemes esővíz gyűjtő tartályokat beszerezni. Számos esztétikus gyűjtőedényt beszerezhetünk, melyek kertünk díszeivé válhatnak és olyan termékekből is válogathatunk, amik megkönnyítik az esővíz végső felhasználását.

A fűnyírás alapszabályai
Gondoskodjunk a fűnyíró szokásos karbantartásáról! Kései mindig legyenek élesek, hiszen ha tompa állapotban használjuk, a fűszálakat tépdesni fogja, és ettől a gyep kinézete kaotikus, rendetlen lesz. A rendszeres fűnyírás nem csak esztétikai kérdés, hanem a gyep állagát is dúsabbá teszi. Használhatunk kézi fűnyírót, ami igen praktikus a kerítés vagy a fal melletti részek gondozásánál.

Címkék: gyep, gyep gondozása

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya