Városlista
2019. szeptember 23, hétfő - Tekla

Hírek

2019. Június 10. 00:00, hétfő | Helyi

Pünkösdi népszokások, Pünkösd jelképei, Pünkösd ételei

Pünkösdi népszokások, Pünkösd jelképei, Pünkösd ételei

Húsvéthoz kapcsolódva pünkösd is mozgóünnep, amely május 10-e és június 13-a közé esik. Az ünnep elnevezése a görög pentekosztész, azaz – ötvenedik- szóból származik

A pünkösdhöz nagyon sok szokás is köthető. Ezek főként a virággal, virágzással kapcsolatosak, hiszen eredetük a kereszténység előtti korba is visszavezethető
Pünkösdi király : A középkor óta ismert szokás, ekkor ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá a pünkösdi király minden lakodalomba, mulatságra, ünnepségre hivatalos volt, a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki később. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott. Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezentúl udvarolhattak, kocsmázhattak.
Tavaszköszöntés: Már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám. Néhol a lányos házakra tettek ki zöld ágakat.
A pünkösdi királyné járás :a lányok szokása. Négy lány kísér körbe a faluban egy ötödiket, a legkisebbet és legszebbet. Bemennek a házak udvarába, énekelnek, mondókákat mondanak és magasba emelik a a királynét. Cserébe a házigazdáktól ajándékot kapnak.
Talán a legismertebb hagyománya a pünkösdi ünnepkörnek a csíksomlyói búcsú. Eredete a 15. századba vezethető vissza az írásos emlékek alapján. Pünkösd szombatjára érkeztek meg a katolikus hívők Csíksomlyóra és a szentmise után együtt mentek fel a Somlyó-hegyre. Ez a szokás máig élő hagyomány és több tízezer magyar zarándokol Csíksomlyóra pünkösdkor.
Néhol már ősszel koszorúba font gesztenyét tesznek a verembe, hogy pünkösdkor a ház előtt vagy az utcán fogyasszák el.
A Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése: báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender, a tésztákat friss gyümölccsel - eperrel, cseresznyével - töltötték meg.
Pünkösdi jelképek
Pünkösdi rózsa: pünkösdi rózsát szoktak a mosdóvízbe szórni, hogy egészségesek legyenek. A legények pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, akinek udvarolni akartak.
Fehér galamb: a templomban sok helyen a Szentlélek jelképeként fehér galambokat engedtek szabadon.
Zöld ág: nyírfaágat, gyümölcságat, bodzát tettek pünkösdkor a házakra, az istállókra, hogy távol tartsák tőlük az ártó, gonosz szellemeket.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 19. 11:18, csütörtök | Helyi

Indul a fűtésszolgáltatás

2019. Szeptember 15. 00:00, vasárnap | Helyi

Téves hír az 1%-okról

2019. Szeptember 15. 00:00, vasárnap | Helyi

Új dohánygyártmányok a hazai piacon

2019. Szeptember 14. 00:00, szombat | Helyi

Piaci körkép

A szőlő ezért egészséges