Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Rendkívüli adót vetnek ki Romániában energiatermelő vállalatokra

Rendkívüli adót vetnek ki Romániában energiatermelő vállalatokra

Rendkívüli adót vetnek ki január 1-jétől Romániában a gázt kitermelő és villamos energiát előállító vállalatokra, hogy ellensúlyozzák az energiaárak liberalizálásának lakosságra kifejtett hatását - jelentette be kedden Liviu Voinea román pénzügyminiszteri államtitkár.

Voinea szerint ősszel fogják kidolgozni az adó mértékét és részleteit, azért hogy január 1-jétől alkalmazni lehessen minden olyan vállalattal szemben, amely földgáz kitermelésével, illetve villamos energia előállításával foglalkozik.
A román kormány ezzel akarja ellensúlyozni az energiaárak liberalizálását, ami 2013-ban kezdődik el a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egyezség értelmében. Az ütemterv szerint öt év alatt liberalizálják az energiaárakat, amelyeket a kormány jelenleg mesterségesen a piaci ár alatt tart a romániai lakosság alacsonyabb vásárlóereje miatt.
Az államtitkár szerint ebből a plusz bevételből támogatják majd azokat az úgynevezett sérülékeny fogyasztókat, akiket drasztikusan sújthat az energiaárak drágulása az állami támogatások elmaradása esetén.
Voinea hangsúlyozta, hogy ezt az adót csak a termelőkre vetik ki, a villamos áramot és a gázt pusztán csak szolgáltató vállalatokat nem érinti majd az intézkedés. Voinea szerint az adót azért vezetik be, mert a szóban forgó vállalatok az árliberalizáció következtében nagyobb jövedelemre tesznek szert anélkül, hogy új beruházást vagy egyéb plusz erőfeszítést tettek volna ennek érdekében.

Címkék: Románia-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).