Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 23. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Spiegel: a németek eltitkolták baklövéseiket az 1972-es terrortámadás során

Spiegel: a németek eltitkolták baklövéseiket az 1972-es terrortámadás során

Szépíteni igyekezett fellépését, és eltitkolta szakmai baklövéseit a német és a bajor kormány a palesztin terroristák által az 1972-es müncheni olimpia idején elkövetett terrortámadás során.

A külügyminisztérium egy hivatalnoka már két nappal a fürstenfeldbrucki repülőtéren lezajlott vérfürdő után megfogalmazta azt az "irányvonalat", amelyhez utóbb mind a bonni szövetségi, mind a müncheni tartományi kormány tartotta magát: "Kerülni kell a kölcsönös szemrehányásokat. Önkritikára sincs szükség."
A hírmagazin a nyomozó hatóságok eddig titkosnak minősített jelentéseire, követségi táviratokra és kabinetülések jegyzőkönyveire hivatkozik beszámolójában. Kiemeli, hogy a hivatalos dokumentumokból annak idején kimaradtak lényeges részletek. Például az, hogy a müncheni ügyészség - gondatlanságból elkövetett emberölés miatt - vizsgálatot indított a városi rendőrkapitány és a kommandós akció parancsnoka ellen.
Ugyancsak nem esett szó a hivatalos jelentésekben arról, hogy már az olimpiai játékok előtt igen konkrét utalások és figyelmeztetések hangzottak el egy készülő merényletre vonatkozóan. A bejrúti német nagykövetség például augusztus 14-én - három héttel a terrorista akció előtt - jelentette Bonn felé egy bizalmi emberének értesülését, miszerint "palesztinok incidensre készülnek a müncheni olimpia idején". Négy nappal később pedig a bonni külügyminisztérium azt ajánlotta a belső elhárítást végző bajor alkotmányvédő hivatalnak, hogy tegyen meg minden lehetséges biztonsági óvintézkedést.
A Der Spiegel kiemeli: a felelősök megpróbálták eltüntetni a hibáikat bizonyító jeleket. Néhány nappal a véres merénylet után egy bűnügyi főfelügyelő lefoglalta azt a 26 forgatókönyvet, amelyet Georg Sieber müncheni rendőrségi pszichológus dolgozott ki válsághelyzetek esetére. A müncheni játékok biztonsági koncepciójának előkészületei keretében Sieber felvázolta azt az eshetőséget is, hogy egy palesztin terrorista kommandó támadást hajt végre sportolók ellen. Ez a forgatókönyve mindmáig nem került elő.
Palesztin terroristák a müncheni játékok idején behatoltak az olimpiai faluba, ahol túszul ejtettek több izraeli sportolót. Még a szálláshelyen lelőttek egy súlyemelőt, majd túszaikkal a fürstenfeldbrucki repülőtérre távoztak. A német határőrség különleges kommandója késő este megpróbálta kiszabadítani a sportolókat, a meggondolatlan akcióban az összes túsz, valamint az öt terrorista életét vesztette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.