Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Június 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Tizennyolc fiatal magyar dizájner kiállítása Helsinkiben

Tizennyolc fiatal magyar dizájner kiállítása Helsinkiben

Az újragondolt szín címmel szervezett a kortárs magyar formatervezés legjobbjainak munkáit felvonultató kiállítást a WAMP a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ felkérésére abból az alkalomból, hogy idén Helsinki a világ dizájnfővárosa.

A szeptember közepéig nyitva tartó tárlat a World Design Capital Helsinki 2012 csaknem egy éves eseménysorozat része, amelyhez csatlakozik a szeptember elején zajló Design Week Helsinki, valamint augusztus 23-án a helsinki művészetek éjszakája - olvasható az Octogon című folyóirat internetes kiadásában.
A fiatal magyar tervezők munkáit - bútorokat, porcelánokat, ékszereket, táskákat és ruhákat - rendhagyó módon nem egy közös gondolati szál, hanem a vörös, a fekete és a fehér szín használata fogja össze. A fekete az éjszakára és a sötétségre, a fehér a nappalra és a világosra, a vörös - amelyre az emberi szem különösen érzékeny - a vér mellett a veszélyre vagy épp a szexuális vonzódásra utal. Ez a különböző népművészeti hagyományokban az egyik leggyakrabban előforduló színkombináció.
A kiállításon szereplő művészek közül például Berecz Vanda táskakollekciót mutat be, An Thuan, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textilszakán diplomázott vietnami születésű tervező idei tavasz-nyári ruhakollekcióját állítja ki, Ferencz Vanda ékszerkollekciót vitt. Emellett Hannabi magyar bútorkollekcióját, Vékony Fanni Keresztszemes bross című munkáját és Antal Balázs porcelán kávés készletét láthatja a közönség.
A modern magyar művészetben a konstruktivisták színspektrumát alapul véve alkalmazta ezeket a színeket Moholy-Nagy László, a Bauhaus tanára, aki legtöbb munkájában a sötét és a világos (a fény és annak hiánya) kontrasztjára alapozta koncepcióját. A korszak alkalmazott grafikájában is éltek ezeknek az erőteljes kontrasztoknak a jelentésteremtő erejével, mint például Kassák Lajos a Ma című folyóirat borítóinál. A kiállításon szereplő tárgyak színhasználatukkal ennek a gazdag kulturális kódrendszernek szemléletes kortárs példái.
Magyar dizájnerek munkáival egy másik helyszínen, az Everyday Discoveries nemzetközi kiállításon is találkozhatnak az érdeklődők szeptember 6. és 16. között. A Design Forum Finland meghívására 23 ország dizájnszervezete mutatkozik be. A magyar tárlat a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni