Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Augusztus 11. 00:00, vasárnap | Helyi

További lakásdrágulásra számítanak Komárom-Esztergom megyében

További lakásdrágulásra számítanak Komárom-Esztergom megyében

Egy friss országos kutatásban külön is vizsgálták a megye lakóinak lakásvásárlási és -felújítási terveit

A Komárom-Esztergom megyeiek háromnegyede arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár, így nem is csoda, ha jó befektetésnek tartják az újlakás-vásárlást – többek közt ez derül ki abból a kutatásból, amely Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia megbízásából készült el.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Komárom-Esztergom megyében az új lakást is az országos átlaggal egyező arányban tartják jó befektetésnek, ám így is a használt lakás végzett az élen. Az megye lakosai az országos átlaghoz képest inkább előnyben részesítik az aranyat: a megkérdezettek 66 százaléka választaná a nemesfémet (országos átlag: 62 százalék), amivel a harmadik legnépszerűbb befektetési formának számít.
„Magyarország vezető lakásépítője, a Cordia megbízásából most először készült el egy olyan országos, reprezentatív kutatás1, amely külön felmérte a Komárom-Esztergom megyeiek véleményét egyebek közt arról, hogy mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Folytatódik a drágulás
A Komárom-Esztergom megyeiek háromnegyede arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében 10-ből 8 Komárom-Esztergom megyei vár áremelkedést, míg a budapesti újlakáspiacot illetően 10-ből 9-en számítanak további drágulásra.
Érdekes módon ugyanakkor a Komárom-Esztergom megyeiek ötöde nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásár- és bérletidíj emelkedésről, vagyis itt a nem kellően informáltak aránya az országos átlag közel duplája.

Sokan vettek lakást Budapesten
A Komárom-Esztergom megyében a megkérdezettek harmada számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten: minden 10. ilyen esetben új építésű lakásról van szó. Az országos átlaghoz hasonlóan a fővárosban lakást vásárló Komárom-Esztergom megyeiek háromnegyede saját használatra vette az ingatlant, 12 százaléka pedig a gyermeke számára – ez 8 százalékponttal marad el az országos átlagtól.
Komárom-Esztergom megyében 10 megkérdezettből 4-en gondolják úgy, hogy egy új budapesti lakás vásárlása jó hozamot nyújtó befektetés, a válaszadók fele szerint pedig a fővárosban mindig lesz kereslet a jó helyen lévő bérlakások iránt.

Komárom-Esztergom megyében inkább felújítanának
A Komárom-Esztergom megyeiek az országos átlaghoz közel hasonló arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást, illetve lakás- vagy házvásárlást. Az otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek közel negyede számol, lakóingatlan-vásárlási tervekkel pedig 14 százalék rendelkezik.
A megyét is magába foglaló Közép-Dunántúl régióban az országos átlaghoz képest kisebb, 20 százalékos arányban fedeznék ingatlaneladásból egy új otthon árát, így természetesen nagyobb szerep jut a hitelnek (30 százalék) és az egyéb megtakarításoknak (18 százalék). Az ügylethez szükséges többi tőkét egyéb forrásokból, családi kölcsönből vagy például örökségből biztosítanák.

A megyét is magába foglaló Közép-Dunántúl régióban az országos átlaghoz képest kisebb arányban (20 százalék) járulna hozzá ingatlaneladás egy új otthon árához, így természetesen nagyobb szerep jutna a hitelnek (30 százalék) és az egyéb megtakarításoknak (18 százalék). A fennmaradó részt egyéb forrásokból (CSOK, lakástakarékpénztár, családi segítség, stb.) finanszíroznák.
A régióban az ingatlanvásárlást tervezők az országos átlaghoz hasonló arányban (12 százalék) szánja a lakást a gyermeke számára, saját használatra pedig 78 százalék vásárolna, ami az országos átlagtól 7 százalékponttal marad el. Befektetési, kiadási céllal viszont az országos átlagnál magasabb arányban terveznek lakást vásárolni (15 százalék, szemben a 11 százalékos országos átlaggal).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya