Városlista
2019. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2018. Szeptember 13. 08:53, csütörtök | Helyi

Új keresztény közösségi tér Tatabányán

Új keresztény közösségi tér Tatabányán

Élesztő Ház néven egy könyvesbolt köré létrejött, keresztény közösségi tér nyílt Tatabánya központjában.

A Béla király körtéren lévő házban megtalálható a keresztény értékeket közvetítő hazai és nemzetközi könyvek széles választéka, de lehetőség van kölcsönzésre, valamint a hely kulturális, művészeti rendezvényeknek ad otthont.

A kör alaprajzú épületben kialakítottak egy önkiszolgáló teázót és kávézót, egy kisebb közösségi teret, valamint egy csendes szobát, amely alkalmas elmélkedésre, elmélyülésre, visszavonulásra. A boltban könyveken kívül kegytárgyak, különböző bencés termékek érhetők el.

Az Élesztő Házat az Élesztő Alapítvány működteti. A szervezet célja: a keresztény értékek közvetítése és megjelenítése az emberek között, különös figyelmet fordítva Krisztus követésére cselekedettel és szóval. Lukács evangéliumából vett szavakkal: Megkeresni és megmenteni, ami elveszett. Az Élesztő Alapítvány alapítója, valamint kuratóriumának tagjai hitüket gyakorló, családos, több gyermeket nevelő keresztény férfiak.

Tevékenységük eredményeképpen szeretnének beindítani és működtetni egy olyan, mindenki számára nyitott, többfunkciós közösségi létesítményt Tatabánya központjában, amely az evangéliumot, Isten országának örömhírét hirdeti és közvetíti szolgáltatásaiban és azok tartalmában.

A könyvesbolt kínálatában találhatók Bibliák, énekes és imádságos könyvek minden korosztály számára, lelkiségi irodalom a család, a párkapcsolat, a gyermeknevelés, a hitélet témakörében, valamint gyermek- és ifjúsági kiadványok.
A boltban kaphatók kegytárgyak valamint különféle bencés kézműves termékek.

Dr. Hidas János, az alapítvány létrehozója az Élesztő Ház megnyitásakor elmondta, egy ismerőse ötvenedik születésnapját ünnepelve merült fel benne a kérdés, ő vajon mit fog csinálni ötven évesen. Ekkor kezdődött egy belső folyamat, melynek eredményeképpen döntött az Alapítvány létrehozás mellett. A megvalósítás során kiemelt szerepet kap a könyv, elsősorban a Szentírás, mint Isten örök és változhatatlan Igéje, amelyet a mi üdvösségünkre adatott, valamint Szent Benedek Regulája, amely immár másfél ezer éve a Krisztust követni akaró világiaknak is fogódzót ad.

Szent Benedek Európa fő védőszentje a népvándorlás idején a barbárok által megtámadott Európában tevékenyen részt vett az anyagi és szellemi élet megújításában. Ez az életeszmény azóta is alapja az európai civilizációnak. Magunkba kell nézni és közös jövőnk érdekében imádsággal és munkával át kell menteni múltunkból, ami valódi érték.

A kovász és a hozzá hasonló, rendkívül gazdag lelki tartalommal is bíró élesztő kifejezés szemlélteti Istennek a világot szellemében és erkölcseiben átalakító erejét. A kovász aránya a liszthez képest elenyészően csekély, lehetetlen, hogy ilyen változást előidézzen - emberileg nézve. Az Úr azonban megengedi, hogy megérezzük tehetetlenségünket, esélytelenségünket, hogy szükséges ráhagyatkoznunk - mondta az elnevezés eredetéről dr. Hidas János.


HÁTTÉR:

Katolikus intézmények, események Tatabányán

Szent Erzsébet Óvoda
Az intézmény több mint 25 éve, 1991-ben két csoporttal kezdte meg nevelő-oktató munkáját. Az óvoda legfontosabb feladata, hogy a családban megkezdett nevelést folytassa, családias légközben, ma már hat vegyes csoportban közel 180 gyermeket nevelnek.


Szent Margit Általános Iskola
A megyeszékhely első katolikus iskolájaként 1993 szeptemberében nyílt meg. Az intézményben mintegy 250 diák tanul 8 évfolyamos képzésben. A heti két hittanórát beépítették az órarendbe, s azt mindenkinek saját felekezete szerinti pap, Illetve lelkész tartja.


Katolikus Gimnázium
Magyarország kormánya és a Székesfehérvári egyházmegye támogatásával a régi bányakórház területén egy katolikus gimnáziumot alakítanak ki, ahol 4 és 8 évfolyamos képzés kezdődik majd a 2019/20-as tanévtől.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Tatabányai Szervezete már több mint húsz éve megrendezi a Keresztény Hetet, ahol előadások, beszélgetések, kiállítások és filmvetítések várják az érdeklődőket.

A város önkormányzata A Vértes Agorájával közösen felkarolta az országosan meghirdetett zarándok programok helyi megszervezését és lebonyolítását, mint az 1Úton Nemzetközi Zarándoklat, Pünkösdi Gyalogos Zarándoklat, Mária Maraton.

Nagypénteki Városi keresztút, Nyitott Templomok Éjszakája, Hittanos- és Cserkésztábor, közös szentségimádások havonta más-más templomban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 17. 08:51, hétfő | Helyi

2019. évre tervezett melegvíz-korlátozások Tatabányán

Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Fogyasztóinkat a tatabányai primer távfűtési hálózat karbantartási időpontjairól, városrészenként

2019. Június 16. 00:00, vasárnap | Helyi

Frissítő gyümölcsös italok a legforróbb napokra!

A száraz kánikulát nem könnyű elviselni, hiszen már csekély szabadban töltött idő után is kimerültséget érezhetsz, amelynek legfőbb oka a folyadékhiány lehet. A víz mellett azonban izgalmasabb alternatívák is léteznek!

2019. Június 16. 00:00, vasárnap | Helyi

Kutya meleg lesz!

Lakossági tájékoztató hőség idejére

2019. Június 15. 00:00, szombat | Helyi

Már lehet jelentkezni az idei nyári napközis táborba!

Változatos programok és szakképzett pedagógusok várják idén is a 7-14 év közötti gyermekeket a nyári napközis táborba, amelyre június 24-ig lehet jelentkezni!