Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

V. Németh Zsolt: egyre több lesz a termelői piac az országban

V. Németh Zsolt: egyre több lesz a termelői piac az országban

Hétről-hétre bővül a termelői piacok száma az országban, mivel ezek megnyitását egyszerűsítette a kormány, már csak be kell jelenteni a piacnyitás szándékát - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Az államtitkár minderről azt követően beszélt, hogy hivatalosan is megnyitotta a termelői piacot a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt, szemben az Országházzal. A Vidék Mustra elnevezésű piac a tervek szerint késő őszig tart majd nyitva reggel 8-tól este 6 óráig péntekenként.
Az államtitkár közölte, a termelői piacok népszerűsítésére, működésük támogatására mintegy 7-8 millió forint forrást biztosítanak annak érdekében, hogy a termelők közvetlenül adhassák el árujukat a fogyasztóknak.
Az államtitkár azt nem tudta megbecsülni, hogy jelenleg hány termelői piac működik az országban, de azt határozottan állította, hogy számuk folyamatosan gyarapszik. Jelezte: szeretnék elérni, hogy a vidéki városok főterein is nyíljanak a budapesti Kossuth térihez hasonló termelői elárusító helyek.
Hozzátette: a termelői piacokon értékesített áruk minőségét, fogyaszthatóságát a termelő és a fogyasztó között kialakult bizalmon túl továbbra is az élelmiszerlánc felügyeletért felelős hatóság garantálja.
Konrád Istvánné, a Magyar Piacszövetkezet elnöke az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a termelői piacok létrehozását a kormány és a VM ösztönözte a közbeszerzési törvény megváltoztatásával. Ez ugyanis lehetővé tette, hogy a helyi termelők közvetlenül értékesíthessék termékeiket a közétkeztetésben. Ezt követően jöttek létre az első termelői piacok, amelyek révén lerövidülhet az értékesítési lánc, a termelő és a fogyasztó közvetlen kapcsolatba kerül egymással.
Budapesten, a Kossuth téren megnyílt termelői piacon most mintegy félszáz termelő kínálja portékáit az érdeklődőknek, akik már a hivatalos megnyitó előtt is vettek egyebek mellett zöldséget, kenyeret, mézet, szörpöt, lekvárt és különféle kolbászokat is. A Vidék Mustrát a vidékfejlesztési tárca mellett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a G-Mentor Kft. és a Média-Center szervezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.