Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga Mihály: a Corvinus marad

Varga Mihály: a Corvinus marad

Nincs semmi ok arra, hogy megszűnjön a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), mert a második legnépszerűbb a diákok között.

Nincs semmi ok arra, hogy megszűnjön a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), mert a második legnépszerűbb a diákok között - mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerdán Budapesten, a BCE tanévnyitó ünnepi szenátusülésén. A 15 ezer hallgatót képző Corvinus másodjára kapott Superbrands-díjat, s arra is komoly esélyen van, hogy kutatóegyetemmé alakuljon.

Megmérték és jónak találták
Varga az ünnepi rendezvényen fogalmazott: 'a piac megmérte az egyetemet és jónak találta'. Mivel az állam, valamint a diákhitel program minden hallgató után kifizeti a költségeket, így nemhogy csökkenő, hanem növekvő lesz az egyetem költségvetése, ráadásul a vállalati szféra bevonása újabb bevételeket jelenthet az egyetemnek - fűzte hozzá. Varga Mihály annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a felsőoktatási képzés színvonalának emelése érdekében országos szinten szükségszerűek voltak a strukturális változások, a kapacitás ésszerűsítése, továbbá a közösségi forrásból végzett képzés szerkezetének átláthatóvá tétele.

A tárca nélküli miniszter kitért arra: is a gazdaság és a társadalom tényleges igényeihez kellett igazítani a felsőoktatás struktúráját, hogy az a piaci igényeknek jobban megfeleljen, és így piacképes tudással jobban érvényesüljenek a frissen végzett diplomások.

A Corvinus három T-je
Rostoványi Zsolt, a BCE rektora köszöntő beszédében azt mondta: a humanizmus, a tudomány és a tudás kitüntetett szerepére utal egyetemük nevében a Corvinus elnevezés, az intézményük által vallott 'tudás, tolerancia, tisztelet három T-je' pedig segítheti hallgatóikat a tudás megszerzésében és az élethosszig tartó tanulásban. Mint hozzátette, közel 15 ezer hallgatójuk van, akik diplomaszerzésük után jól megállják a helyüket a nagyvállalatoknál, a közép- és kisvállalkozásoknál, valamint a tudományos életben is. A BCE 'az ország egyik vezető, nemzetközi elismerésnek örvendő intézménye' - mutatott rá. Elmondta, a BCE-n 21 idegen nyelvű szakot indítottak angol, német olasz, francia és kínai nyelven, továbbá kilenc ország intézményével indítottak diplomát adó közös képzést, és három szomszédos országban van kihelyezett tagozatuk.

Kiss Dávid, az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke rámutatott: igazi sikerek azoknak adatnak meg, akik 'a változás pillanatát meg tudják ragadni'. Úgy vélte, hogy 'nem csak értékőrző, hanem az értékteremtő egyének világa' a felsőoktatás.

Az ünnepség keretében adták át az egyetemnek a Superbrands-díjat, amelyet a hallgatókat fogadó vállalatok ítéltek oda idén immáron másodszor. Ezután az elsőévesek letették az egyetemi esküjüket. A szeptember 5-én született elsőéves hallgatókat a rektor külön ajándékkal köszöntötte.

Az eseményen megjelent mások mellett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint a diplomáciai testület és a Magyar Rektori Konferencia számos tagja.


Kutatóegyetem is lehet belőle
Az ünnepi szenátusülést követő sajtótájékoztatón Rostoványi Zsolt elmondta: szeptember második felében derül ki, hogy a BCE megkapja-e a kutatóegyetemi besorolást, amire komoly esélye van.

A rektor arról is beszélt, hogy a felsőoktatás finanszírozásának konkrét módjáról az oktatási államtitkárság ugyancsak szeptember második felében tájékoztatja őket. Rostoványi Zsolt megjegyezte: az állami finanszírozás radikális csökkenése ellenére növelni tudták hallgatói összlétszámukat, ami azt jelenti, hogy 'nagyon erős a BCE diplomája'. Példaként hozta fel erre, hogy a gazdálkodástudományi képzésük a Financial Times ranglistáján az utóbbi években rendre a 20. hely körül áll.

Kitért arra, hogy Varga Mihály 'szavai mindenkit megnyugtathattak, ha valakinek kétsége volt afelől, hogy az egyetem megmarad-e'. Korábban kormányzati körökből is azt közölték velük, hogy 'nincs szó az egyetem megszüntetéséről' - tette hozzá. Elmondta, arra törekednek, hogy más egyetemekkel még szorosabban együttműködjenek, ezért előterjesztették, hogy 'a vezető budapesti egyetemek között' jöjjön létre egy szövetség, hogy racionálisabban tudják intézményeik infrastruktúráját működtetni.

Szántó Zoltán, a BCE rektorhelyettese közölte: az állami finanszírozáscsökkenés ellenére tíz százalékkal több hallgatót vettek fel idén, mint tavaly, ezen belül pedig több mint duplájára nőtt az önköltséges hallgatók száma. A képzésben a 'nemzetköziesedést' stratégiai célnak tekintik, ennek jegyében 1500 külföldi hallgatójuk van. Palkovics László, a BCE tudományos rektorhelyettese megállapította: a tudományos kutatások anyagi és erkölcsi támogatását növelték, és egyebek mellett 30 labort is felújítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.