Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 23. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

WTO tag lett Oroszország - jól járhatnak a gyógyszercégek

WTO tag lett Oroszország - jól járhatnak a gyógyszercégek

Oroszország mától a Kereskedelmi Világszervezet tagja lett. Belépése nyomán Oroszországnak az eddigieknél alacsonyabb importvámokat kell bevezetnie, amitől a külföldi áruk versenyképesebbé válnak az orosz piacon.A WTO miniszteri értekezlete tavaly decemberben döntött úgy, hogy felveszi tagjai közé Oroszországot, ami az Uniós exportot becslések szerint évente mintegy 4 milliárd euróval emeli majd.

Az oroszok az európai termékeket jóval alacsonyabb áron tudják majd megvásárolni, miközben olajukat és gázukat kedvezőbben értékesíthetik. Nem elhanyagolható előnye azonban az orosz WTO-csatlakozásnak, hogy a belépéssel a befektetők szemében mindenképpen nőhet a bizalom Oroszország, mint beruházási helyszín iránt, ugyanis Moszkvának a csatlakozással olyan szabályokat kell majd betartania, amely átlátható, kiszámítható üzleti környezetet ír elő.

Jól járhatnak a gyógyszercégek Oroszország WTO-tagságával. Moszkvának ugyanis a belépéssel kötelezettséget kellett vállalnia a komoly méreteket öltött gyógyszerhamisítás elleni fellépésre - írja a Világgazdaság. Ludvig Zsuzsa, az MTA Világgazdasági Intézetének főmunkatársa azt mondta, hogy a magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari kivitelt is tovább erősítheti az orosz WTO-csatlakozás.Az orosz belépéssel elsősorban a fejlett nyugati országok, így az EU és az Egyesült Államok járnak jól, főleg a szolgáltatások exportja révén. A csatlakozás presztízs szempontból is fontos Moszkva számára, ugyanis azzal, hogy a világ nagy gazdaságai közül utolsóként végre csatlakozik a WTO-hoz, azt a jelzést küldi a nemzetközi közösség felé, hogy gazdasági, kereskedelmi ügyekben megbízható partnerként kész együttműködni.

Ami Magyarországot illeti, a hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari kivitelt tovább erősítheti az orosz WTO-csatlakozás, azonban ezekben az ágazatokban az alacsonyabb vámtételek egyes termékek esetében csak bizonyos kvótaszint alatt érvényesülnek, vagyis a magyar cégeknek kiélezett versenyre kell számítaniuk más országok exportőrjeivel a kvótán belüli szállításokért – emelte ki Ludvig Zsuzsa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.