Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. December 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Az elmúlt két évben csaknem kétszáz mérgezést okozott fagyálló

 Az elmúlt két évben csaknem kétszáz mérgezést okozott fagyálló

Az elmúlt két évben összesen 183 mérgezéses eset történt amiatt, hogy valaki etilén-glikol tartalmú fagyállót, illetve téli szélvédőmosó folyadékot ivott.

A téli hideg beköszöntével az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra hívta fel a figyelmet kedden, a Facebook-oldalán, hogy ez a vegyi anyag súlyos egészségkárosodást is okozhat.
Az ÁNTSZ adatai szerint az elmúlt két évben előfordult 183 mérgezéses esetnek csaknem a fele baleset volt, vagyis az érintettek nem tudták, hogy mi volt abban az üvegben, amelybe beleittak. A véletlen mérgezés elszenvedője tizenkilenc alkalommal volt 14 éven aluli gyermek - írta a szolgálat.
Hozzátették, annak ellenére, hogy ezeket a termékeket gyakran élénk színű (kék, zöld, piros) adalékanyagokkal hozzák forgalomba, minden évben nagy számban fordul elő etilén-glikol fogyasztása miatti mérgezés.
Kifejtették: az etilén-glikol alapvetően színtelen, édeskés ízű folyadék. Ha valaki megissza, annál az alkoholos állapothoz hasonló érzés alakul ki, azonban ez a heveny mérgezés tünete, már néhány deciliternyi elfogyasztása is súlyos mérgezést, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozhat.
Az ÁNTSZ ezért azt javasolja, hogy az ablakmosó tartály feltöltését, a fagyálló folyadék bevizsgálását, esetleges utántöltését mindenki bízza szakemberre. Továbbá lehetőleg senki ne tartson otthon etilén-glikol tartalmú fagyálló terméket, de ha mégis tart, azt ne olyan helyen tárolja, ahol gyermekek is könnyen hozzáférhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.