Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2011. Augusztus 09. 10:56, kedd | Helyi önkormányzati

Nem kapott használatbavételi engedélyt a Környe Pork Kft. – fellebbezhet

 Nem kapott használatbavételi engedélyt a Környe Pork Kft. – fellebbezhet

Hétfőn postázta a környei építéshatóság a Környe Pork Kft. számára azt a határozatot, melyben megtagadja a 6 ezer négyzetméteres malac nevelde használatbavételi engedélyének kiadását.

A társaság a határozat ellen fellebbezéssel élhet. Egy, a szükséges engedélyek birtokában felépített 6 ezer négyzetméteres malac nevelde és állatfelhajtó használatbavételéhez kért engedélyt a Környe Pork Kft., ám nem kapta meg. Az erről szóló határozatot hétfőn postázta a környei építéshatóság – tájékoztatott Orlovits Tímea. A község jegyzője elmondta: a használatbavételi engedély kiadásához az önkormányzat a törvényben előírt valamennyi szakhatóságot megkereste, s a Tatabánya Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság tűzvédelmi szempontok alapján nem adta hozzájárulását. Mivel az építéshatósági eljárásokban a szakhatóságok döntése kötelező érvényű az eljáró hatóság számára, más döntés nem is születhetett, minthogy elutasítják az engedély kiadását, azaz a sertéstelepen új használható létesítmény hiányában a tartott állatok létszáma továbbra sem emelkedhet.

A társaság május elején fórumon ismertette módosított terveit, melyekben – a lakossági tiltakozás hatására – Irtáspusztán a korábban tervezett 42 ezer hízó és 21 ezer utónevelő férőhelyes telep helyett egy 8 ezres, utónevelésig tartó anyakocás telep szerepelt, a folyamat végére biogáz üzemet létesítve, a rendszert pedig biofilterekkel ellátva. Így – hangzott az ismertető – a földekre kikerülő, évi 72 ezer tonnányi biotrágya már nem okozna bűzhatást, s a telep közelében sem lenne érezhető az állattartás.

A tevékenység megkezdéséhez és folytatásához azonban elengedhetetlen az épületekre vonatkozó használatbavételi engedély, valamint az egységes környezethasználati engedély megléte. Bár ez utóbbit a társaság jogelődje korábban megszerezte, azonban a telepen tervezett jelentős mértékű férőhelybővítés miatt az engedélyt kiadó I. fokú környezetvédelmi hatóság ez év március 29-én a környezethasználati engedélyt visszavonta. A visszavonást elrendelő döntés nem jogerős, mivel a társaság akkor is élt fellebbezési jogával. A másodfokú eljárásban a jegyző információi szerint ez idáig nem született döntés.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 16:10, hétfő | Belföld

Több mint kétszázezer diákot várnak a pénz és vállalkozói témahétre

Több mint kétszázezer diákot várnak a március 2-án kezdődő pénz és vállalkozói témahét programjaira

2020. Február 24. 15:00, hétfő | Bulvár

Nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl a SZIN-en

Nemzetközi sztárok és hazai sikercsapatok lépnek föl a nyári fesztiválszezon egyik záróeseményén, a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

2020. Február 24. 13:48, hétfő | Külföld

Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma is Észak-Olaszországban

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma

2020. Február 24. 12:52, hétfő | Belföld

Földrengés rázta meg Szerencs térségét

Kisebb földrengés volt Szerencs közelében hétfő délelőtt – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján.