Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Augusztus 09. 10:56, kedd | Helyi önkormányzati

Nem kapott használatbavételi engedélyt a Környe Pork Kft. – fellebbezhet

 Nem kapott használatbavételi engedélyt a Környe Pork Kft. – fellebbezhet

Hétfőn postázta a környei építéshatóság a Környe Pork Kft. számára azt a határozatot, melyben megtagadja a 6 ezer négyzetméteres malac nevelde használatbavételi engedélyének kiadását.

A társaság a határozat ellen fellebbezéssel élhet. Egy, a szükséges engedélyek birtokában felépített 6 ezer négyzetméteres malac nevelde és állatfelhajtó használatbavételéhez kért engedélyt a Környe Pork Kft., ám nem kapta meg. Az erről szóló határozatot hétfőn postázta a környei építéshatóság – tájékoztatott Orlovits Tímea. A község jegyzője elmondta: a használatbavételi engedély kiadásához az önkormányzat a törvényben előírt valamennyi szakhatóságot megkereste, s a Tatabánya Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság tűzvédelmi szempontok alapján nem adta hozzájárulását. Mivel az építéshatósági eljárásokban a szakhatóságok döntése kötelező érvényű az eljáró hatóság számára, más döntés nem is születhetett, minthogy elutasítják az engedély kiadását, azaz a sertéstelepen új használható létesítmény hiányában a tartott állatok létszáma továbbra sem emelkedhet.

A társaság május elején fórumon ismertette módosított terveit, melyekben – a lakossági tiltakozás hatására – Irtáspusztán a korábban tervezett 42 ezer hízó és 21 ezer utónevelő férőhelyes telep helyett egy 8 ezres, utónevelésig tartó anyakocás telep szerepelt, a folyamat végére biogáz üzemet létesítve, a rendszert pedig biofilterekkel ellátva. Így – hangzott az ismertető – a földekre kikerülő, évi 72 ezer tonnányi biotrágya már nem okozna bűzhatást, s a telep közelében sem lenne érezhető az állattartás.

A tevékenység megkezdéséhez és folytatásához azonban elengedhetetlen az épületekre vonatkozó használatbavételi engedély, valamint az egységes környezethasználati engedély megléte. Bár ez utóbbit a társaság jogelődje korábban megszerezte, azonban a telepen tervezett jelentős mértékű férőhelybővítés miatt az engedélyt kiadó I. fokú környezetvédelmi hatóság ez év március 29-én a környezethasználati engedélyt visszavonta. A visszavonást elrendelő döntés nem jogerős, mivel a társaság akkor is élt fellebbezési jogával. A másodfokú eljárásban a jegyző információi szerint ez idáig nem született döntés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.