Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Augusztus 23. 09:02, szerda | Helyi

10 éves a partnerkapcsolat, Tardoskedd díszpolgára: Beke László

10 éves a partnerkapcsolat, Tardoskedd díszpolgára: Beke László

A környező községek mellett a testvér-települések, így Környe képviselői is részt vettek a felvidéki Tardoskedden rendezett Szent István napi események programjain.

Minden évben ilyenkor, az augusztus 20-án tartott ünnepségeken emlékezünk meg Szent István királyunkról, az államalapításról. Tardoskedd életében még ennél is fontosabb szerepet tölt be a Szent Király, hiszen ő a templom védőszentje és ehhez kapcsolódóan ilyenkor rendezik meg a búcsút, és idén már 19. alkalommal a falunapot is. Az idei események augusztus 18-ai programja egy jubileumi ünnepséget is tartogatott a résztvevők számára, hiszen Tardoskedd és Környe tíz évvel ezelőtt szentesítette hivatalos partnerkapcsolati együttműködését a felvidéki községben.
A 18-ai programokat az ünnepi testületi ülés és elismerések átadása nyitotta meg, melyen Tóth Marián, a házigazdák polgármestere elsőként a Díszpolgári Címet nyújtotta át Beke Lászlónak, Környe polgármesterének atelepüléseik közötti kapcsolat ápolásáért, valamint a határon átnyúló kulturális, sport- és közéleti együttműködés sokéves fejlesztéséért.
Tardoskedd és Környe kapcsolata az 1947-48-as kényszerű lakosságcseréhez köthető, amikor – a többi között – Környére is kitelepítettek tardoskeddi magyarokat. A községek kapcsolata az 1990-es években elevenedett meg újra. A két önkormányzat az együttműködési szerződést 2007-ben Tardoskedden foglalta írásba, s ennek megerősítését szentesítették 2008 júliusában, amikor a Környei Közösségi és Tájház avatóünnepségén is ellátták kézjegyükkel a dokumentumot a polgármesterek. A környei küldöttség 2007 óta minden évben részt vesz a tardoskeddi Szent István napi ünnepségen, s más rendezvényeken. Beke László Környe polgármestereként fontosnak tartja a testvértelepülési szerződésben foglaltak alapján az önkormányzatok szoros együttműködésének fenntartását – hangzott el a méltatásban, a díszpolgár pedig nem kendőzte: nehéz megszólalnia. Az elismerést megköszönve kiemelte, hogy az mindenkinek szól, aki a két település közötti kapcsolatért tesz, és úgy vélte, kicsit talán könnyű is volt a dolguk abból a szempontból, hogy egy, már a civil szervezetek által megkezdett úton kellett továbbhaladni. Nagyon sok állampolgári eskünek voltam részese polgármesterként, és az mindig szívszorító érzés... Köszönöm, hogy tardoskeddi polgár lettem! – fogalmazott.
A további díjak átadását, az ünnepi testületi ülést könyvkeresztelő, majd Buják Vince és Mészáros Imre közös kiállításának megnyitója követte. Buják Vince fafaragó alkotásai számtalan szlovákiai, magyarországi, erdélyi településen megtalálhatók, de Olaszországban és Lengyelországban is állnak emlékoszlopai. A famegmunkálás technikáját évek hosszú sora alatt sajátította el, mára temérdek értékes mű került ki a kezei alól, Környe, és környei barátai számára is több alkotást készített. Mivel az elkészült munkái nagy részét elajándékozta, a kiállítás többségüket Mészáros Imre fotóin keresztül mutatja be a nagyérdeműnek. A tárlat létrejöttét a környei önkormányzat a kiállított félszáz kép keretének megvásárlásával segítette.
A rendezvény újabb helyszínén, a Szent István szobornál Tóth Marián polgármester ismét felidézte a partnerkapcsolat 10 évvel ezelőtti létrejöttét, s Beke Lászlót azzal a gondolattal kérte fel ünnepi beszéde megtartására, hogy egy évtizede kiváló döntést hoztak, amikor szorosabbra fűzték a két település szálait.
„Hát én sem restellem, szerelmetes fiam, hogy neked még életemben tanulságokat, parancsokat, tanácsokat, javaslatokat adjak, hogy velük mind a magad, mind alattvalóid életmódját ékesítsed.” – idézte beszédében Tardoskedd Díszpolgára Szent István intelmét, rámutatva, hogy ennek megfelelően a két községben is vannak, akik aktívan, példaértékűen tesznek azért, hogy a kapocs, amely összeköti a két települést megmaradjon.
A hét évtizeddel ezelőtt kezdődött értelmetlen és kényszerű kitelepítés révén létrejött szomorú köteléken túl ma már a kultúrcsoportok közös fellépése, a közös sportesemények, a közös ünnepek, rendezvények kötik össze hivatalosan is községeinket. És ez a tíz év is részévé vált a magyarság Európában eltöltött, több mint ezer esztendős történetének – hangzott el, majd az őszinte barátság jövőbeni megőrzésének jegyében a két polgármester emlékfát ültetett el, s Környe képviseletében a falu vezetője jubileumi emlékszobrot vett át.
Az évtizedes partnerkapcsolatot ünnepelve idén a korábbiaknál is népesebb környei delegáció utazott a tardoskeddi Szent István napokra. A felvidéki község rendezvényére érkezők 19-én Környe kézműves munkáiból, őstermelői kínálatából, gasztronómiai felkészültségéből is ízelítőt kaphattak, valamint az eltelt tíz év partnerkapcsolati képeiből összeállított tablóit is megtekinthették. A III. Szent István-napi Futóversenyen 16-an képviselték Környét, az igen erős mezőnyben a legkiemelkedőbben Demeter Zalán teljesített, aki korcsoportjában a dobogó második fokára állhatott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya