Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. Május 13. 08:59, szerda | Helyi

13 EZER DIÁK AZ EGÉSZSÉGISMERET MÉRÉSEN

13 EZER DIÁK AZ EGÉSZSÉGISMERET MÉRÉSEN

Az ivóvízfogyasztás népszerűsítése, az egészséges élelmiszerek megismerése, a helyes táplálkozás, iskolakert építés

Néhány azokból a fontos egészségnevelési témákból, amelyekkel annak a 288 iskolának a tanulói találkozhatnak, akik 2014 augusztusa óta részt vesznek a TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001 kódszámú, Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés (TIE) elnevezésű projektben. 13 ezer diák az első egészségismeret mérésen, 24 ezren a Hétpróbák sportprogramjain vettek részt.
A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) konzorciumi együttműködésében a TIE programjai több tízezer gyerek részvételével, több mint 3,5 milliárd forintból, 100 százalékos európai uniós finanszírozással valósulnak meg. A projekt egyik legfőbb célja a 6-14 éves diákok egészséggel összefüggő készségeinek, ismereteinek bővítése és a rendszeres és változatos testmozgás lehetőségének megteremtése.
A Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés projekt célul tűzte ki a sport, és ezen belül a legkülönbözőbb mozgásformák népszerűsítését. 2015 márciusa óta a hétről-hétre megvalósuló, 18 megyét érintő Hétpróba elnevezésű sporteseményeken eddig csaknem 24 ezer gyereknek, Komárom-Esztergom megyében pedig összesen 1321 tanulónak volt lehetősége kipróbálni az íjászatot, „maratoni” futást, különböző táncokat és küzdősportokat.
A legutóbbi Hétpróbákra május 9-én került sor, ahol a Komárom-Esztergom megyei helyszíneken 334 fő, országosan pedig összesen 5900 tanuló teljesítette az állóképességet fejlesztő és nehézatlétikai mozgásformákat támogató Maraton és Kinizsi próbák izgalmas, kihívással teli kalandjait. Emellett a tanulók az Egyem vagy ne egyem próbán az egészséges táplálkozással és ételkészítési szokásokkal kapcsolatos bemutatókon, játékos ismeretfelmérőkön vehettek részt.
A komáromi Hétpróba eseményen a Monostori Erődben szervezett különleges programon Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár köszöntötte a sajtó képviselőit, valamint Dr. Török Krisztina a NEFI megbízott főigazgatója ismertette a TIE eddigi eredményeit. Komárom-Esztergom megyében 11 településen összesen 16 általános iskola csatlakozott a TIE megvalósításához. A projekt sikeréért mintegy 1000 elkötelezett szakember fogott össze országos szinten.
A megyei (Komárom-Esztergom megye) szakmai csapatot a 42 pedagógus és a 3 megyei koordinátor mellett 4 védőnő alkotja, akik szervezik többek-között az ivóvízzel, a sérülés-megelőzéssel kapcsolatos rendezvényeket, klubszerű foglalkozásokat, valamint a testmozgást és a délutáni szabadidős sportot támogató programokat. Az országszerte megvalósuló 36 iskolakertből kettő található a megyében, Esztergomban és Tokodon.
Sikeresen befejeződött a TIE keretében megvalósuló intervenciós kutatás bázisfelmérése is. 18 megyében összesen 13 ezer diák fizikai aktivitással illetve egészséges táplálkozással összefüggő ismereteit és szokásait vizsgálták.
A projekt végén sor kerül a záró kérdéssor kitöltésére is, így mérhetővé válik, hogy az iskolai egészségfejlesztési programok valamint a hétpróbák milyen, egészséggel kapcsolatos ismeret- és attitűdváltozást eredményeztek a programban részt vett gyerekek esetében.
A következő Hétpróbákra május 23-án, majd június 6-án kerül sor. A Búvár Kund próbán úszásra, evezésre, kajak-kenuzásra, sárkányhajózásra lehet majd jelentkezni a programba bevont iskolákból, a „Hogyan mondjam el neked?” próbán pedig egészségkommunikációs feladatokkal találkozhatnak a gyerekek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya