Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Február 17. 07:33, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

15 perces újszülött kapott pacemakert

15 perces újszülött kapott pacemakert

Egy 15 perce világra jött újszülött a valaha legkisebb páciens, akinek szívritmus-szabályozó pacemakert ültettek mellkasába.

Jelentették be az amerikai Stanford Egyetem illetékesei, amelyről a Time Healthland online kiadása számolt be.

Jaya Maharaj kilenc héttel korábban született a kelleténél, s az intézmény Lucile Packard Gyerekkórházának orvosai szerint a műtét nélkül csupán néhány órát maradt volna életben.

A kisbaba szívét érintő diagnózist még az anyaméhben való tartózkodása alatt megállapították, ugyanis pulzusa a normális 120-150-es helyett mindössze 45 volt.

'A baba megmentésének egyetlen útja az volt, ha azonnal pacemakert kap' - mondta Katsuhida Maeda sebész. Jaya egyébként komplikációk nélkül jött világra, 1580 grammal, a terhesség 31. hetében. Erre az időpontra egy 20 fős műtéti team is felkészült, hogy azonnal elvégezhessék az életmentő operációt.

A műtét körülbelül egy órán át tartott, a szakértők szerint a beépített pacemaker Jaya 10 éves koráig kitart. A kislány ma már csaknem három hónapos, súlya 3600 gramm és megfelelő ütemben fejlődik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.